SkładnikiNa 1 osobę na kilka smarowń potrzebne będą1 puszka białej fasoli w zalewie2 małe cebule2 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego ,majeranek, sól, pieprz, papryka ostra1 starte na tarce jabłko bez skóry1 łyżeczka brązowego cukruoliwaWykoananieFasole z puszki odcedzamy z płynu , przy czym odlewamy do szklanki ten płyn i będziemy używać do pasty. Fasolę blendujemy i w miarę potrzeby używamy płyn z fasoli do rozrzedzenia pasty wg. uznania.Cebulę kroimy w kosteczkę, oliwę rozgrzewamy i dodajemy listki laurowe i ziel angielskie, doajemy cebulę i rumienimy ją.Dodajemy cukier i smażymy dalej jakieś 5 min. Dodajemy starte na tarce jabłko oraz pozostałe przyprawy. Smażymy jeszcze kolejne 5 minut.Zblendowaną fasolę dodajemy do cebuli i przesmażamy jeszcze 5 min razem. Próbujemy i doprawiamy jeszcze do samku wg. uznania.