Wykonanie
Wegański
smalec ze
śliwką tak nam posmakował, że od razu po skończeniu go zabrałam się za wypróbowanie drugiego przepisu z jadłonomii, tym razem na wegański
smalec z
jabłkiem. Smakuje inaczej niz ten ze
śliwką - jest dla mnie trochę słodszy,
jabłko jest dużo bardziej wyczuwalne niż
śliwka, i chociaż nie dominuje za bardzo
smalcu to nadaje całości taki posmak, za sprawą którego wersja
jabłkowa jest dla mnie "mniej smalcowata".
Smalec z
jabłkiem też jest smaczny i bardzo szybko zjedliśmy całą porcję, ale robiąc wegański
smalec po raz trzeci (zapewne w przyszłym tygodniu) napewno sięgnę po
śliwkę.Warto wypróbować obu wersji, są inne, obie bardzo smaczne. Dla mnie ze
śliwką lepsza, ale o gustach się nie dyskutuje :)Składniki:1 puszka
białej fasoli2
cebule1
jabłko1 łyżka
sosu sojowego2
liście laurowe2
ziela angielskie2 ziarna jałowca1/2 łyżeczki
lubczyku1/2 łyżeczki
majeranku2 łyżki łuskanego
słonecznikasól,
pieprzPrzygotowanie:
Cebulę i
jabłko pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać
olej, wrzucić
cebulę i
jabłko, ziele,
jałowiec,
liście laurowe i podsmażyć na niedużym ogniu aż
cebula będzie miękka i złocista, a
jabłko zmięknie.
Fasolę odcedzić i zblendować z 1/4 szklanki
wody,
sosem sojowym,
majerankiem i
pieprzem.Do
fasoli wsypać
słonecznik i krótko zmiksować (na prawdę dosłownie kilka sekund, żeby
słonecznik nam
potem lekko chrupał przy jedzeniu.Dodajemy przesmażoną
cebulkę z
jabłkiem (wcześniej wyjmujemy listek i ziarna). Już nie miksujemy, a tylko mieszamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.Smacznego!