Wykonanie
            Wegański 
smalec ze 
śliwką tak nam posmakował, że od razu po skończeniu go zabrałam się za wypróbowanie drugiego przepisu z jadłonomii, tym razem na wegański 
smalec z 
jabłkiem. Smakuje inaczej niz ten ze 
śliwką - jest dla mnie trochę słodszy, 
jabłko jest dużo bardziej wyczuwalne niż 
śliwka, i chociaż nie dominuje za bardzo 
smalcu to nadaje całości taki posmak, za sprawą którego wersja 
jabłkowa jest dla mnie "mniej smalcowata". 
Smalec z 
jabłkiem też jest smaczny i bardzo szybko zjedliśmy całą porcję, ale robiąc wegański 
smalec po raz trzeci (zapewne w przyszłym tygodniu) napewno sięgnę po 
śliwkę.Warto wypróbować obu wersji, są inne, obie bardzo smaczne. Dla mnie ze 
śliwką lepsza, ale o gustach się nie dyskutuje :)Składniki:1 puszka 
białej fasoli2 
cebule1 
jabłko1 łyżka 
sosu sojowego2 
liście laurowe2 
ziela angielskie2 ziarna jałowca1/2 łyżeczki 
lubczyku1/2 łyżeczki 
majeranku2 łyżki łuskanego 
słonecznikasól, 
pieprzPrzygotowanie:
Cebulę i 
jabłko pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 
olej, wrzucić 
cebulę i 
jabłko, ziele, 
jałowiec, 
liście laurowe i podsmażyć na niedużym ogniu aż 
cebula będzie miękka i złocista, a 
jabłko zmięknie.
Fasolę odcedzić i zblendować z 1/4 szklanki 
wody, 
sosem sojowym, 
majerankiem i 
pieprzem.Do 
fasoli wsypać 
słonecznik i krótko zmiksować (na prawdę dosłownie kilka sekund, żeby 
słonecznik nam 
potem lekko chrupał przy jedzeniu.Dodajemy przesmażoną 
cebulkę z 
jabłkiem (wcześniej wyjmujemy listek i ziarna). Już nie miksujemy, a tylko mieszamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.Smacznego!


