Wykonanie
Najlepszy makowiec na kruchym spodzie, z lukrową dekoracją z kandyzowanej
skórki pomarańczowej. U mnie pojawił się na
stole świątecznym, do przepisu bardzo chętnie
wrócę w przyszłości :-). Idealnie wilgotny, mięsisty, bezproblemowy w pieczeniu. Bardzo polecam.Składniki na kruchy spód:200 g
mąki pszennej125 g
masła, zimnego1
jajko4 łyżki
cukru pudruWszystkie składniki powinny być schłodzone.Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm (wymiary dolne, forma rozszerzająca się ku górze) wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na
boku) wewnątrz formy.Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 minut lub krócej, tylko do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.Masa makowa:600 g
maku500 g
jabłek200 g
masła250 g drobnego
cukru do wypieków5 dużych
jajek,
białka i
żółtka osobno70 g
kaszy manny50 g
rodzynków50 g posiekanych
orzechów włoskich lub
migdałów50 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej2 łyżeczki ekstraktu z
migdałówMak zalać wrzącą
wodą (do pokrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru
wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem./Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru
wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem/.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach
maku zmielonego . Jest to spore uproszczenie, ponieważ
maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru
wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.W misie miksera umieścić
masło i utrzeć z
cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodać
żółtka, dalej ucierając. Dodać namoczony (odciśnięty) i zmielony
mak, starte
jabłka,
kaszę,
rodzynki, kandyzowaną
skórkę pomarańczową, posiekane
orzechy lub
migdały oraz ekstrakt z
migdałów i zmiksować do połączenia.
Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą
makową.Tak przygotowaną masę
makową przełożyć na podpieczony kruchy spód. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut (można wydłużyć czas pieczenia o 10 minut; makowiec lekko wyrośnie i popęka, ale podczas studzenia
wróci do poprawnego wyglądu - nie martwić się tym). Wyjąć, wystudzić.Ponadto:pół szklanki kandyzowanej skórki z
pomarańczyLukier:1,5 szklanki
cukru pudru4 łyżki soku z
pomarańczy lub
wodySkładniki na
lukier rozetrzeć w miseczce grzbietem łyżki. Jeśli
lukier będzie zbyt gęsty - dodać więcej soku, jeśli zbyt rzadki -
cukru pudru.
Lukier rozprowadzić po makowcu i posypać kandyzowaną skórką z
pomarańczy.Smacznego :-)