Wykonanie
...lub makowiec z
serem, seromakowiec.. Jedno z moich ulubionych połączeń. A ponieważ mój Mąż kocha
mak i wszystko co z nim związane, nie dałam się długo prosić ;-). Muszę przyznać, że przepis jest znakomity i wielokrotnie przeze mnie wypróbowany. Wilgotne, aromatyczne, ciężkie, pełne
bakalii ciasto może zostać przygotowane kilka dni przed świętami. I choć wymaga trochę pracy, z dnia na dzień smakuje coraz lepiej i wynagradza wcześniejszy trud. Bardzo polecam!Składniki na kruchy spód:1,5 szklanki
mąki pszennejpół szklanki
cukru pudru125 g
masła, schłodzonego1
żółtkoWszystkie składniki umieścić na stolnicy, szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę (składniki można również zmiksować w malakserze).Po tym czasie rękoma oprószonymi
mąką wyłożyć do formy o wymiarach 45 x 40 cm (największa blacha*). Ponakłuwać, podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut, do lekkiego zezłocenia.Składniki na masę
makową:4 i 2/3 szklanki
maku (suchego)1¼ szklanki drobnego
cukru do wypieków100 g
rodzynków100 g
orzechów włoskich, posiekanych4
jajka,
białka i
żóltka oddzielnie2 łyżki
bułki tartej2 łyżeczki ekstraktu z
migdałówMak zalać wrzącą
wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru
wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem./Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru
wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem/.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach
maku zmielonego . Jest to spore uproszczenie, ponieważ
maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru
wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.
Żółtka utrzeć z
cukrem do otrzymania puszystej masy. Dodać zmielony
mak,
bakalie, ekstrakt z
migdałów,
bułkę tartą, wymieszać lub zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą
makową (ten etap najlepiej tuż przed pieczeniem, by
białka nie opadły lub nie podeszły
wodą).Składniki na masę
serową:1200 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie1 - 1,5 szklanki drobnego
cukru do wypieków150 g
masła, w temperaturze pokojowej5
jajek,
białka i
żółtka oddzielnie2 łyżki
mąki ziemniaczanejpół szklanki kandyzowanej
skórki pomarańczowej, najlepsza z domowego przepisuWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z
cukrem i
żółtkami, do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodawać po łyżce
ser, dalej ucierając. Wmieszać
mąkę, skórkę.
Białka ubić na sztywną pianę i na koniec delikatnie wmieszać do masy serowej.WykonanieNa podpieczony wcześniej spód wyłożyć masę
makową, wyrównać. Na nią wyłożyć masę
serową.Piec przez około 60 minut w temperaturze 175ºC (można od góry przykryć folią aluminiową, by sernik się nie spiekł i pozostał biały).Wystudzić, schłodzić przez kilka godzin w lodówce a najlepiej przez całą noc.Polać
polewą czekoladową, lukrem, posypać orzeszkami - dowolnie.Smacznego :-).* Piekłam z połowy składników w kwadratowej formie o
boku 24 cm.