Wykonanie
Na święta przymierzałam się do zrobienia makowców i nawet zaopatrzyłam się w mielony
mak ale jakoś nie starczyło czasu.
Mak pozostał i „spoglądał” na mnie jak tylko otwierałam szafkę z
bakaliami.Zabierałam się za te makowce od kilku ładnych dni, aż wreszcie chęć zjedzenia pysznego makowca wzięła górę nad lenistwem i oto są piękne, równiutkie, nic a nic nie popękane i zachęcające do zjedzenia jednego kawałka.Czy znajdzie się ktoś kto się im oprze?!Gorąco polecam!!
Makowce zawijaneciasto:500g
mąki pszennej250 g
masła100g
cukru pudru2
jajka3
żółtkacukier waniliowy3 łyżki kwaśnej
śmietany50 g
drożdżymasa makowa:400 g
maku( u mnie mielony)300g
cukru1
jajko1
żółtko25 g
drożdży1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennej3 łyżeczki
bułki tartejcukier waniliowyaromat migdałowy100g
rodzynek50g pokrojonej w kostkę kandyzowanej
skórki pomarańczowejŚmietanę lekko podgrzewamy i w letniej rozpuszczamy
drożdże.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone zimne
masło, siekamy.Do ciasta dodajemy pozostałe składniki oraz rozpuszczone
drożdże.Ciasto zarabiamy i odstawiamy pod przykryciem na około 1 godzinę w temp. pokojowej.Jeśli mamy
mak nie mielony to zalewamy go wrzącą
wodą, stawiamy na małym ogniu i gotujemy około 30 minut a następnie odcedzamy i ostudzony mielimy 2
razy.W moim przypadku zmielony
mak wrzucam na 400 ml gotującego się
mleka i gotuję na wolnym ogniu około 5-10 minut.Następnie studzę i dalej postępujemy tak samo.Do
maku dodajemy wszystkie składniki po kolei.Na końcu dodaję pokruszone
drożdże, które spowodują, że masa makowa będzie rosła razem z
ciastem i po upieczeniu nie będzie od niego odstawać.Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 0,5 – 1 cm. Na każdy prostokąt nakładamy masę
makową pozostawiając 2 cm wolne od brzegów zewnętrznych.Makowce równo zwijamy podwijając końce pod spód ciasta.Każdego makowca zawijamy w papier do pieczenia pozostawiając 1 cm luz
między ciastem a papierem – będzie to miejsce potrzebne do wyrośnięcia.Makowce w papierowym kokonie wkładamy do 2 keksówek lub na blaszkę.Makowce wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika(30°) na 30 minut.Po tym czasie włączamy piekarnik na 180°C na 30 minut.Wyłączamy piekarnik i po 10 minutach wyciągamy makowce.Smacznego!!