ßßß
Szybkie do przygotowania ciasto makowe o smaku pomarańczowym z dodatkiem bakalii. Bez potrzeby wcześniejszego namaczania maku. Makowiec polukrowany i ozdobiony kandyzowaną skórką pomarańczową . Polecam do przetestowania przepisu jeszcze przed świętami :-).Uwaga: w przepisie używamy suchego i zmielonego maku . Nie ma potrzeby wcześniejszego namaczania. Suchy i zmielony już mak można obecnie zakupić w wielu sklepach lub można zemleć suchy mak w maszynce do kawy i w takiej postaci wykorzystać w przepisie.Składniki:2 duże jajka220 g drobnego cukru do wypieków80 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego150 g maku zmielonego (suchego)70 g zmielonych migdałów80 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia200 g kwaśnej śmietany 18%2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub soku z pomarańczyświeżo otarta skórka z 1 pomarańczy100 g rodzynków50 g orzechów włoskich lub pekan, posiekanych100 g kandyzowanej skórki pomarańczowejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.W misie miksera umieścić jajka i cukier. Ubić do powstania lekkiej i puszystej masy jajecznej. Strużką wlewać przestudzone masło, cały czas ubijając. Misę wyjąć z miksera, dodać po kolei: suchy zmielony mak, mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia, zmielone migdały, kwaśną śmietanę, ekstrakt z wanilii i skórkę otartą z pomarańczy i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Dodać bakalie (3 ostatnie składniki) i delikatnie wymieszać.Ciasto makowe przelać do formy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) i wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170 stopni przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić i polukrować. Ozdobić dodatkową skórką kandyzowaną.Lukier pomarańczowy:1 szklanka cukru pudru3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczyZ cukru i soku utrzeć lukier - grzbietem łyżki lub w mikserze. Konsystencję lukru należy regulować dodatkiem soku - jesli jest zbyt gęsty dolać soku, jeśli zbyt rzadki - dodać cukru pudru.Smacznego :-).