Wykonanie
Wprawdzie święta już za nami,ale przecież okres na świąteczne wypieki trwa
czemu więc nie spróbować,jeśli jest potrzeba na ciasto,tego makowca.Jest wilgotny dzięki
jabłkom,a upieczony z ugotowanego
maku ma intensywniejszy kolor i smak.Ja swój piekłam z masy makowej,nie zaopatrzyłam się jeszcze w maszynkę do mielenia,która w tym przypadku jest niezbędna.
9
jajek - osobno
białka i
żółtka9 łyżeka
kaszy mannyok.40-50 dkg
jabłek,waga po oczyszczeniu z gniazd nasiennych i obraniu - ścieram na grubej tarce,odciskam sok1 szklanka posiekanych
orzechów włoskichtrochę
skóki pomarańczowej,
rodzynkimały
proszek do pieczenia - ja dałam kopiatą łyżeczkę43 dkg
cukru pudru - w
masie makowej jest już
cukier więc zmniejszyłam ilość do 35 dkg30 dkg
maku - u mnie masa makowa1
masłoMasło ucieram z
cukrem,dodaję stopniowo
żółtka,następnie mieszając dodaję odciśnięte
jabłka,
mannę,
mak,
bakalie,pianę.Masę wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min.po tym czasie temp.zwiększam do 190 i piekę jeszcze 15 min.Po ostudzeniu można na wierzch zrobić polewę np.z tego przepisu.Jeśli używamy suchego
maku(30 dkg),to gotujemy go w wodzie,a następnie,gdy
woda już odparuje,mielimy w maszynce,ostudzony dodajemy do utartych
żółtek z
cukrem i
masłem j.w.Smacznego!!!