Wykonanie
Co prawda do świąt jeszcze bardzo daleko, ale taki makowiec chodził za mną od bardzo dawno. Z resztą, kto powiedział, że ciasta z
makiem, to tylko ciasta świąteczne? W szafce miałam chyba 3 otwarte opakowania maku, więc postanowiłam je wykorzystać. Taki makowiec, jak dla mnie, z powodzeniem konkuruje z tradycyjnym makowcem krucho-
drożdżowym. Tym bardziej, że jest równie smaczny i o wiele szybszy w przygotowaniu.Składniki:150 g
maku5 łyżek
kaszy manny125 g
margaryny300 g
jabłek4
jajka (
żółtka oddzielić od
białek)150 g
cukru pudru1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniabakalie (u mnie
rodzynki i
skórka pomarańczowa)
Mak zalać
mlekiem (można użyć
wody), wstawić na ogień i gotować na małym ogniu ok. 30 minut (w zasadzie do momentu aż
mleko wyparuje, uważać, żeby nie przypalić). Następnie zmielić dwa
razy w maszynce do
mielenia mięsa.
Rodzynki sparzyć, odsączyć i oprószyć
mąką.
Margarynę utrzeć z
cukrem do białości. Dalej miksując dodawać po jednym
żółtku. Następnie dodając po 1 łyżce
maku, dalej ucierać. Dodać
kaszę mannę i
jabłka starte na tarce o małych oczkach.
Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do masy makowej (najlepiej partiami). Na koniec dodać
bakalie. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez 50 min.Ewka