Wykonanie
Rösti (roesti) to szwajcarska potrawa narodowa, rodzaj placka ziemniaczanego, podawanego najczęściej z
serem,
kiełbasą,
szynka lub też
jajkiem. Tak naprawdę, możemy podać rösti z dowolnymi dodatkami, same placki są również pysznym uzupełnieniem innych dań, zwłaszcza
mięs w sosach. W Szwajcarii smażone
ziemniaki były popularną potrawą
śniadaniową od XIX w. Jak w przypadku większości popularnych, starych dań, zwłaszcza tych wywodzących się z kuchni prostego ludu, nie istnieje coś takiego, jak jeden oryginalny przepis na tę potrawę. Niektórzy używają
ziemniaków gotowanych, niektórzy surowych, jednak nikt nie toczy sporów, który przepis jest starszy czy też bardziej autentyczny - wybór jest po prostu sprawą osobistych preferencji. Ponieważ potrawa jest popularna w całym
kraju, nic zatem
dziwnego, że istnieje kilka metod.Zrobienie takich
ziemniaków jest proste, wystarczy jedynie poznać kilka tricków. Skorzystam dziś z przepisu restauracji Anker, w której mieliśmy okazję jeść przepyszne rösti w Bernie.Możemy wybrać wersję przygotowywaną od razu z
boczkiem, który nadaje
ziemniakom naprawdę pyszny smak, lub przygotować rösti bez
boczku.
Najwygodniej jest użyć małej patelni, o średnicy ok. 20 cm. Na takiej patelni przygotujemy porcję dla 1 osoby, potrzebujemy do tego 2 dużych
ziemniaków, najlepiej typu twardego, czyli takich, które zachowują swój kształt po ugotowaniu.Potrzebujemy również talerzyka odpowiadającego rozmiarem patelni, takiego, który zmieści się w środku, oraz pasującej rozmiarem pokrywki z uszkiem.2 porcje4 duże
ziemniakisól4 łyżeczki
masła* + 4 łyżeczki
smalcuew.
boczek pokrojony w drobną kostkę1. Porządnie wyszorowane
ziemniaki wkładamy do garnka z osoloną
wodą. Od momentu zawrzenia gotujemy 7 minut. Zdejmujemy garnek z palnika, zalewamy
ziemniaki zimną
wodą i odstawiamy do ostudzenia, by nie parzyły dłoni. Ostudzone
ziemniaki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach w taki sposób, by otrzymane wiórki były jak najdłuższe.Starte
ziemniaki solimy do smaku, mieszamy delikatnie dłońmi.2. Na małej patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę
smalcu i 1 łyżeczkę
masła. Jeśli chcemy użyć
boczku, podsmażamy go, aż będzie rumiany. Następnie dodajemy połowę startych
ziemniaków. Mieszamy, by wszystkie wiórki pokryły się równomiernie
masłem i wymieszały z
boczkiem. Następnie uklepujemy całość, by zaczęła przypominać placek. Placek nakrywamy talerzykiem, lekko dociskamy.
Smażymy na małym ogniu przez ok. 10 minut, aż spód będzie rumiany. Zdejmujemy talerzyk.Nakrywamy patelnię pokrywką, odwracamy do góry nogami tak, by placek znalazł się na pokrywce.
Patelnię stawiamy na palniku, a pokrywkę z plackiem trzymamy w dłoni. Teraz zsuwamy ostrożnie placek z pokrywki ponownie na patelnię. Dodajemy jeszcze łyżeczkę
masła i
smalcu, nakrywamy talerzykiem i smażymy dalsze ok. 10 minut, aż druga strona będzie rumiana.Usmażone rösti zsuwamy na talerz.Powtarzamy czynności z drugą porcją
ziemniaków lub od razu zaczynamy smażenie na dwóch oddzielnych patelniach.*Jeśli danie ma być wegetariańskie, można użyć samego
masła, jednak aby się ono nie przypalało, musi to być mało klarowane, lub trzeba dodać do niego trochę
oleju.Rösti na zdjęciu są podane z
wędzonym łososiem oraz z sosem
koperkowym.Sos
koperkowy:1/2 szklanki kwaśnej
śmietany 12%1/2 szklanki gęstego
jogurtu naturalnego4-6 łyżek siekanego
koperku1 ząbek
czosnku, przeciśnięty przez praskę1 łyżeczka
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soku z cytrynysól i świeżo zmielony
czarny pieprz - do smaku