Wykonanie
« Chałwowiec jaglany a la tiramisu bez pieczeniaJeśli szukacie odmienionego przepisu na makowiec to ten taki jest. Dzięki
bananom jest wilgotny jednak ich smak nie jest tutaj przytłaczający. Całość fajnie dopełnia
mak, który chrupie w zębach a polewa z
białej czekolady z dodatkiem
amaretto nadaje mu prawdziwie Świątecznego charakteru. Żeby było jeszcze smaczniej można dodać nie łyżeczkę a łyżkę tego
alkoholu. Pycha !!! Przepis z theviewfromgreatisland.com .
Składniki :2 łyżki
masła w temp. pokojowej2/3 szklanki
cukru1/2 szklanki kwaśnej
śmietany1
jajo2
banany1/2 szklanki suchego
maku1 łyżka ekstraktu
waniliowego1 szklanka
mąki1/4 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejBanany rozgniatamy na papkę za pomocą widelca.
Masło,
cukier,
śmietanę miksujemy. Następnie nie przerywając ucierania dodajemy
jajko,
banany i ekstrakt
waniliowy.
Mąkę wraz z
sodą przesiewamy do masy. Miksujemy tylko do połączenia składników. Dodajemy
mak, mieszamy - najlepiej za pomocą łyżki lub szpatułki.Masę przelewamy do formy o wymiarach 20x20 cm. Pieczemy w temp. 175°C przez 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.Polewa :100 g
białej czekolady3 łyżki słodkiej
śmietanki 10 % ale spokojnie może być każda inna jak 30-36 %1 łyżeczka
likieru Amaretto ( można pokusić się o dodanie więcej np. 1 łyżki dla spotęgowania smaku )Wszystkie składniki umieszczamy w misce i rozpuszczamy nad kąpielą
wodną. Kiedy wszystkie składniki dobrze nam się połączą polewamy ostudzone ciasto. Wstawiamy do lodówki aby polewa stężała.Smacznego :)piątek, 02 grudnia 2016, kuchennefascynacjepoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Polecane wpisyMigdałowa babka z
makiem, bez
mąkiBabka, która może jednocześnie spełniać rolę makowca czy keksu. Wypełniona po brzegi
migdałami i
makiem z lekką nutką
amatetto. Pyszna, puszysta. Idealna na ŚwiGorąca
biała czekoladaNienajlepsze jakościowo zdjęcie ale cóż na razie musi być. Jak zrobię ładniejsze podmienię :) Jednak jakoś zdjęcia nie wpływa na smak i jakość proponowanej przeDeser
owocowy z wkładkąNa dworze zimno, szaro, buro więc może tak by się rozgrzać :) Proponuję deser
owocowy i mimo, że wprost z lodówki (chociaż można podać go od razu po zrobieniu)Ciasto z
galaretką i
truskawkamiUlubione ciasto Julki. Mięciutki
biszkopt, warstwa
bitej śmietany i
galaretka z
truskawkami... Spokojnie mogłaby dwoma dużymi kawałkami zastapić śniadanie, wiemTort
makowo-cytrynowwy z masą
czekoladową i
malinowąZ okazji Walentynek przygotowałam ten właśnie tort. Lekki, nie za słodki... bo jeśli coś już ostatnio piekę, nie może być zbyt słodkie...
Biszkopt: 5
jajek 2/3Komentarze