ßßß Cookit - przepis na Muffiny bananowo-czekoladowe z masłem orzechowym

Muffiny bananowo-czekoladowe z masłem orzechowym

nazwa

Wykonanie

Ostatnio znowu piekę muffiny. Staram się tylko dokładniej czytać przepisy, aby nie kończyło się wyrzucaniem kilkudniowych muffin...bo nie słodkie. Eliminuję więc od razu przepisy ze śladowymi ilościami cukru lub dziwnymi proporcjami cukru w stosunku do mąki.
Dzisiejsze muffiki bananowo-czekoladowe z masłem orzechowym naprawdę polecam. Są wyraziste, wilgotne, jak wszystkie ciasta z bananami, a za sprawą lekko słonego masła orzechowego i sporych cząstek czekolady w środku, oryginalne. Poszły wszystkie...choć cukru w nich niewiele...
Przepis z książki Diany Bonaparte "Mad about bread"
50 g czekolady deserowej
50 g masła orzechowego
60 g masła
100 g jasnego cukru muscovado
250 g bardzo dojrzałych bananów
1 jajko, lekko ubite
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
100 g maki
50 g mąki pełnoziarnistej(dałam również zwykłą)
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
35 g bardzo gorącej wody
50 g czekolady deserowej, w kawałkach
8 łyżeczek masła orzechowego
Czekoladę i masło orzechowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy.
Piekarnik nastawiamy na 160 st C
Natłuszczamy lub wykładamy papilotkami foremkę na 8 muffin.
Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier i mieszamy.
Banany rozgniatamy i dodajemy cukier. Mieszamy.
Do bananów dodajemy lekko ubite jajka i ekstrakt waniliowy, mieszamy.
Do oddzielnej miski przesiewamy mąki, sól i sodę.
Połowę mąki dodajemy do bananowej mikstury i dokładnie mieszamy. Dodajemy gorącej wody i znowu mieszamy. Po czym dodajemy resztę mąki i mieszamy. Dodajemy do tego rozpuszczoną czekoladę i masło orzechowe oraz cząstki czekolady. Mieszamy.
Do każdej papilotki nakładamy odrobinę masy. Nakładamy na nią po łyżeczce masła orzechowego i przykrywamy resztą masy. Pieczemy przez 30-33 minuty. Studzimy na kratce.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/05/muffiny-bananowo-czekoladowe-z-masem.html