Wykonanie
Ostatnio znowu piekę muffiny. Staram się tylko dokładniej czytać przepisy, aby nie kończyło się wyrzucaniem kilkudniowych muffin...bo nie słodkie. Eliminuję więc od razu przepisy ze śladowymi ilościami
cukru lub dziwnymi proporcjami
cukru w stosunku do
mąki.Dzisiejsze muffiki
bananowo-
czekoladowe z
masłem orzechowym naprawdę polecam. Są wyraziste, wilgotne, jak wszystkie ciasta z
bananami, a za sprawą lekko słonego
masła orzechowego i sporych cząstek
czekolady w środku, oryginalne. Poszły wszystkie...choć
cukru w nich niewiele...Przepis z książki Diany Bonaparte "Mad about bread"
50 g
czekolady deserowej50 g
masła orzechowego60 g
masła100 g jasnego
cukru muscovado250 g bardzo dojrzałych
bananów1
jajko, lekko ubite1/2 łyżeczki esencji waniliowej100 g
maki50 g
mąki pełnoziarnistej(dałam również zwykłą)1/4 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
sody35 g bardzo gorącej
wody50 g
czekolady deserowej, w kawałkach8 łyżeczek
masła orzechowegoCzekoladę i
masło orzechowe rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Odstawiamy.Piekarnik nastawiamy na 160 st CNatłuszczamy lub wykładamy papilotkami foremkę na 8 muffin.
Masło rozpuszczamy, dodajemy
cukier i mieszamy.
Banany rozgniatamy i dodajemy
cukier. Mieszamy.Do
bananów dodajemy lekko ubite
jajka i ekstrakt
waniliowy, mieszamy.Do oddzielnej miski przesiewamy
mąki,
sól i
sodę.Połowę
mąki dodajemy do bananowej mikstury i dokładnie mieszamy. Dodajemy gorącej
wody i znowu mieszamy. Po czym dodajemy resztę
mąki i mieszamy. Dodajemy do tego rozpuszczoną
czekoladę i
masło orzechowe oraz cząstki
czekolady. Mieszamy.Do każdej papilotki nakładamy odrobinę masy. Nakładamy na nią po łyżeczce
masła orzechowego i przykrywamy resztą masy. Pieczemy przez 30-33 minuty. Studzimy na kratce.