Wykonanie
Dziś przepis na kolejne proste ciasto z dodatkiem
owoców.
Banany sprawiają, że babka jest miękka i wilgotna; należy tylko pamiętać, żeby użyć bardzo dojrzałych, sczerniałych
owoców - wtedy uzyskamy intensywny
bananowy i słodki smak. Do tego wypieku możemy użyć dowolnych dodatków, ja zawsze wrzucam do ciasta kawałki
czekolady, ale będzie pyszne również z
orzechami lub
bakaliami. Naprawdę polecam, bo to jedno z naszych ulubionych ciast:) Smacznego:)Źródło: http://www.mojadelicja.pl/ciasto-bananowe/4 bardzo dojrzałe
banany (sczerniałe),3/4 szklanki
cukru,łyżeczka
sody oczyszczonej,1 i 1/2 szklanki
mąki,
jajko,50g roztopionego
masła,tabliczka
czekolady pokrojonej na drobne kawałkiDo miski przesiać
mąkę z
sodą oczyszczoną. W drugiej misce rozgnieść widelcem
banany, następnie wsypać
cukier i wymieszać szybko trzepaczką. Do
owoców dodać
jajko, roztopione i ostudzone
masło,
mąkę z
sodą oraz
czekoladę. Wszystko szybko wymieszać. Gotowe ciasto wyłożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 55-60 minut (lub do suchego patyczka) w 175 stopniach. Po ostudzeniu posypać
cukrem pudrem.