ßßß Cookit - przepis na Żytni chlebek bananowy z pistacjami

Żytni chlebek bananowy z pistacjami

nazwa

Wykonanie

Przepis jak marzenie..Kilka składników, bez miksera, bez brudzenia, szybko i przepysznie... Wilgotny, mięciutki bananowy chlebek i chrupiące pistacje... Rewelacyjny sposób na pozbycie się dojrzałych bananów, które na pewno nie raz zalegają Wam w kuchni. Chlebek można opiekać w tosterze, smak bananów staje się wtedy jeszcze intensywniejszy. Wspaniała alternatywa dla zwykłego śniadania. Bardzo polecam!
SKŁADNIKI:
4 dojrzałe banany
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki roztopionego masła
1 jajko
1,5 szklanki mąki żytniej 2000
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka esencji waniliowej
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do 170 stopni C .
Banany obierz ze skorki, umieść w misce i rozgnieć je na miazgę widelcem (nie musi być dokładnie).
Masło roztop w garnuszku i dodaj do rozgniecionych bananów.
Dosyp cukier, wbij jajko i dolej wanilię. Przesyp mąkę, sodę i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj łyżką (nie potrzebujesz tu używać miksera).
Keksówkę nasmaruj olejem rzepakowym i przelej do niej ciasto. Wyrównaj szpatułką. Wstaw do piekarnika i piecz około 55-60 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Smacznego!
Źródło:http://swiatilony.blogspot.com/2013/09/zytni-chlebek-bananowy-z-pistacjami.html