Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Przyjemne z pożytecznym i LubellaPachnący piernik z gwiazdką , zainspirowała mnie
Magda i jej ciacho.Wiec nie namyślając się długo wykombinowałam babeczkę
cytrynową z której wykroiłam gwiazdki i wsadziłam do surowego ciasta na piernik i upiekłam .Wyszło coś fajnego, zobaczcie sami. Akcja Ciasto na NiedzielęCiasto piernikowe:1 szklanka
ksylitolu1 szklanka
miodu sztucznego Jamar1/2 kostki
margaryny6 jaj2 szklanki
mąki1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
imbiru1/2 łyżeczki
kardamonu mielonego1 szklanka
śmietany (18%)Babka cytrynowa:4
jaja2 szklanki
mąki pszennej typ 5001/3 szklanki
ksylitolu1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 kostka
masła5 kropel
cytrynowego olejkuDodatkowo:
czekolada mleczna 200 g
mleko 4 lyżkidmuchane gwiazdkiBabka cytrynowaDo misy wbijajmy
jaja i wsypujemy
ksylitol,ubijamy na puch.
Masło miękkie dodajemy do ubitych jaj i miksujemy na lekkich obrotach.Przesiewamy
mąkę w raz z
proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty składników. Na samym końcu dodajemy parę kropel
olejku. Formę smarujemy
masłem i obsypujemy
mąką, przekładamy ciasto
cytrynowe.Pieczemy w 170 stopniach 50 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu kroimy w 1 centymetrowe kawałki i wykrawamy formą gwiazdki.Ciasto piernikowe
Jaja ubijamy z
ksylitolem na puch, dodajemy
przyprawy korzenne miód ,
mąkę,
śmietanę.
Łopatką mieszamy ciasto.Formę smarujemy
masłem i obsypujemy
mąką. Przekładamy do formy 1/3 ciasta i równo w rzędzie kładziemy gwiazdki .Wykładamy resztę ciasta piernikowego i pieczemy w 170 stopniach koło 50 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu polewamy
czekolada i posypiemy dmuchami gwiazdkami.Wypiekany że mną :
piątek, 02 grudnia 2016, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .Polecane wpisyPierniczki serduszka do powieszenia na choinkęDalsza zabawa z pierniczkami, smakiem i " dziurką" Czyli serduszka przygotowane specjalnie do powieszenia na choinkę. Składniki: 250 g
mąki pszennej typPierniczki korzenne 2016No i czas robić pierniczki na Święta. Pyszne pachnące
cynamonem, rozgrzewające i kuszące .Czas na leżakowanie, a
potem dekorowanie. Składniki: 600Piernik staropolski - nastawienie ciastaNie miałam kiedy wam pokazać jak się nastawia ciasto na Piernik Staropolski. Oto wykonanie pierwszego etapu.Ciasto nastawiłam 20 . 11 2016 gdzie będzie leżaO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter