ßßß Cookit - przepis na Karpatka

Karpatka

nazwa

Wykonanie

Karpatka to ciasto ptysiowe. Jest to ciasto parzone. Składnikami ciasta ptysiowego są: woda lub mleko, mąka, tłuszcz i jajka. Bardzo łatwe do zrobienia. Nie jest czasochłonne. Nie wymaga zdolności kulinarnych. Zaletą ciasta ptysiowego jest też to, że można je podać na słodko jak i na słono. Takie ciasto zrobi każdy.
Składniki:
150 g mąki
100 g masła lub margaryny
200 g mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 jajka
200 g. mąki
Wykonanie:
Do garnka wlać mleko (można zastąpić wodą). Dodać masło i doprowadzić do wrzenia.
Do wrzącego mleka wsypać mąkę by się zaparzyła.Dosypać proszku do pieczenia ( zamiast soli) i chwilę mieszać nie zdejmując z ognia.
Kiedy masa przestygnie wbijać po jednym jajku i dokładnie rozprowadzić z zaparzoną mąką.
Podzielić na dwie równe części. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić masę.
Upiec dwa placki. Czas pieczenia ok 15-20 minut w temp 190-200 st. C.
Kiedy wystygną posmarować dowolną masą. Posypać cukrem pudrem.
Ja kupiłam masę ajerkoniakową w proszku i zrobiłam według przepisu na opakowaniu.
Uwaga!
Można użyć więcej kremu wtedy ciastko będzie wyższe. Najczęściej do karpatki robi się krem budyniowy . Można dodać do kremu rodzynki lub inne bakalie.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/karpatka