Wykonanie
Wyjątkowy świąteczny tort Opium. Warstwy
czekoladowego biszkoptu, białej
bezy i kremu
kawowo -
makowego, nasączone dużą ilością
migdałowego ponczu i dla przełamania smaków - dobrą domową
konfiturą. Wspaniały
miks świątecznych smaków, tort wilgotny i sycący, dla osób, które lubią klasyczne smaki i połączenia, które zawsze się sprawdzają :-).Składniki na
biszkopt kakaowy:50 g
mąki pszennej50 g
skrobi ziemniaczanej40 g
kakao4
jajka,
białka i
żółtka osobno150 g drobnego
cukru do wypiekówszczypta
soliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
skrobię ziemniaczaną,
kakao - przesiać i odłożyć.W misie miksera umieścić
żółtka i połowę
cukru. Utrzeć do otrzymania bardzo jasnej masy
żółtkowej.W drugim naczyniu umieścić
białka i zacząć ubijanie. Po lekkim spienieniu dodać
sól i ubić do sztywności. Dodawać pozostały
cukier, łyżka po łyżce, powoli i stopniowo, cały czas ubiajając do powstania sztywnej i błyszczącej masy bezowej. Do masy bezowej dodać utarte
żółtka i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Dodać przesiane składniki i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do powstania ciasta o konsystencji musu.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.Składniki na blaty
bezowe:3
białka (120 g)szczypta
soli150 g drobnego
cukru do wypiekówpół łyżeczki
soku z cytryny lub
octupół łyżeczki
skrobi ziemniaczanejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na nich narysować 2
okręgi o średnicy 20 - 21 cm -
beza urośnie również na boki podczas pieczenia (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę).W misie miksera ubić na sztywno
białka ze szczyptą
soli. Dalej ubijając dodawać
cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Dodać sok z cytryny/ocet i ubić. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą
skrobię ziemniaczaną.Masę
bezową przełożyć na narysowane koła, wyrównać.Piekarnik rozgrzać do temperatury 150ºC. Włożyć do niego obie przygotowane blachy z
bezami i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 120ºC (z termoobiegiem). Piec/suszyć przez około 1 godzinę (w razie konieczności wydłużając czas pieczenia) aż
beza będzia chrupka i lekko popęka z wierzchu. Wyłączyć piekarnik - pozostawić do wystudzenia.Krem
kawowo - makowy:1 szklanka
mleka1 łyżka
kawy rozpuszczalnej (w proszku lub w postaci granulek)3
żółtka110 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżka
skrobi ziemniaczanej250 g
masła70 g suchego i zmielonego
makuW ganuszku zagotować
mleko z
kawą. W misie miksera umieścić
żółtka i
cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy
żółtkowej. Dodać łyżkę
skrobi i utrzeć. Dodać połowę wrzącego
mleka i zmiksować.Zahartowaną
pastę jajeczną wlać do reszty zagotowanego
mleka, dobrze wymieszać, do połączenia. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, często mieszając. Od momentu zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, aż
budyń zgęstnieje. Zdjąć z palnika. Gotowy
budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała powierzchni kremu, odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej (podczas studzenia nie wolno mieszać!).
Masło utrzeć w misie miksera. Dodawać wystudzony
budyń, w
trzech turach, ucierając. Na sam koniec dodać suchy i zmielony
mak. Utrzeć.Odłożyć 5 łyżek masy kremowej na lekkie posmarowanie
boków i wierzchu
tortu, a resztę podzielić na 4 równe części.Nasączenie:125 ml
likieru Amaretto125 ml przegotowanej zimnej
wodyWymieszać.Ponadto:pół słoiczka gęstego
dżemu lub
konfitury: wiśniowej lub z
czarnej porzeczki lub
powideł śliwkowychokruszki
czekoladowych ciastek lub
kakaowego biszkoptu lub wiórków
czekoladowych na posypanie
boków i wierzchu
tortuWykonanie:Na paterze układać wg kolejności: blat
biszkoptu, nasączenie (1/3 z całości),
konfitura, krem
kawowo - makowy (1 część), blat
bezowy, krem
kawowo - makowy (2 część), blat
biszkoptu, nasączenie (1/3 z całości),
konfitura, krem
kawowo - makowy (3 część), blat
bezowy, krem
kawowo - makowy (4 część), blat
biszkoptu, nasączenie (1/3 z całości).Tort z
boku i wierzchu posmarować cienką odłożoną warstwą kremową. Posypać okruszkami biszkoptów/czekoladowych ciastek/wiórkami
czekolady. Schłodzić.Tort przechowywać w lodówce. Wyjąć z lodówki minimum 30 minut przed podaniem, by krem 'doszedł' do temperatury pokojowej i by tort lepiej się kroił.Smacznego :-).