ßßß Cookit - przepis na Droďż˝d��wki serca z orzechowym nadzieniem ( krok po kroku )

Dro�d��wki serca z orzechowym nadzieniem ( krok po kroku )

nazwa

Wykonanie

Kolejne drożdżówki, które zasługują na miano jednych z najlepszych, najsmaczniejszych drożdżówek. Ciasto mięciutkie, nie sprawiające problemów przy tworzeniu bułeczek a nadzienie bajka. Tak pysznego nadzienia dawno już nie jadłam...orzechy, rum, cynamon...poezja :) Przepis z książki Doroty Świątkowskiej " Moje wypieki "
Składniki na ciasto :
160 ml mleka
2,5 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
30 g masła roztopionego
7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych
Mąkę przesiewamy i mieszamy z suchymi drożdżami ( jeśli używacie świeżych najpierw należy zrobić rozczyn ). Następnie dodajemy pozostałe składniki oprócz masła. Wyrabiamy ciasto a pod koniec wyrabiania dopiero dodajemy tłuszcz. Jeszcze przez kilka minut wyrabiamy ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne, może być lekko klejące.
Gotowe ciasto przekładamy do oprószonej mąką miski. Przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości ( na ok 1,5 godziny ).
Składniki na nadzienie :
200 g zmielonych orzechów włoskich lub pekan
100 g brązowego cukru
80 ml śmietany kremówki 30% lub 36 %
40 ml rumu ( można zastąpić aromatem rumowym, do smaku )
1/2 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki dobrze wymieszać, rozcierając lekko łyżką. Odstawić.
Ponad to :
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Kiedy ciasto wyrośnie ponownie krótko je wyrabiamy. Dzielimy na 10 równych części (około 65 g każda ), formując kulki.
Każdą część ciasta wałkujemy na cienki placek.
Następnie zwijamy w rulon jak naleśnika.
Składamy na pół.
Ostrym nożem przecinamy w połowie uważając żeby zostawić 2 cm od lewej nie przecięte.
Rozcięte części ciasta wywijamy nadzieniem do góry. Formując kształt serca.
Tak przygotowane bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia na ok 30-40 minut. Powinny podwoić swoją objętość.
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy bułki z wierzchu jajkiem z mlekiem i pieczemy w temp. 180ºC przez 15-17 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2016/11/Drozdzowki-serca-z-orzechowym-nadzieniem-krok-po.html