ßßß Cookit - przepis na z cukrem pudrem: pluszki - rosyjskie drożdżówki z majonezem

z cukrem pudrem: pluszki - rosyjskie drożdżówki z majonezem

nazwa

Wykonanie

Delikatne.. o kształcie, który każdemu przypomina zupełnie co innego ;-), po prostu przepyszne serowe drożdżówki, można je zrobić jeszcze z nadzieniem orzechowym i z makiem :)
przepis z małymi zmianami pochodzi z bloga Asi
320 ml ciepłego mleka
50 gram stopionego, schłodzonego masła
1,5 łyżki majonezu
0,5 kg mąki pszennej (może być tortowa)
20 gram drożdży
50 gram cukru
spora szczypta soli
nadzienie serowe:
300 gram twarogu półtłustego
1 żółtko
3 kopiaste łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3/4 łyżki miękkiego masła
nadzienie makowe:
400 gram gotowej masy makowej
nadzienie orzechowe:
200 gram zmielonych orzechów włoskich
100 gram brązowego cukru (może też być biały)
80 gram śmietany kremówki 30%
40 ml rumu (lub aromat rumowy do smaku)
0,5 łyżeczki cynamonu
Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki, odstawić na 15 minut do "ruszenia".
Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn, cukier, masło, majonez, sól i zagnieść elastyczne ciasto (cudnie się gniecie). Ciasto podzielić na 16 części, uformować z nich kuleczki i poukładać na omączonej stolnicy, przykryć ściereczką i pozostawić w takiej postaci na 10 minut do napuszenia.
W tym czasie twaróg dobrze pognieść widelcem, dodać miękkie masło, cukry i żółtko, dokładnie wymieszać.
Następnie każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, nałożyć nadzienie serowe (nie za dużo) i zwinąć w rulonik.
krok 2
Rulonik przeciąć pośrodku tak, aby na końcach zostało nierozcięte około 1/4 długości wałeczka.
Następnie końce wywinąć pod spód i włożyć do środka powstałego nacięcia.
a potem z drugiej strony :)
Bułeczki poukładać na blasze wyłożonej pergaminem, przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut do napuszenia.
Piec w temperaturze 190 stopni przez 20 - 25 minut.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/09/pluszki-rosyjskie-drozdzowki-z-majonezem.html