ßßß Cookit - przepis na warkocz orzechowy

warkocz orzechowy

nazwa

Wykonanie

Delikatna drożdżówka z dużą ilością masy orzechowej.
ciasto:
300 gramów mąki pszennej tortowej
2 żółtka
1 kopiasta łyżka cukru + 1 łyżeczka cukru do rozczynu
15 gramów świeżych drożdży
0,5 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka cukru waniliowego
30 gramów stopionego, schłodzonego masła
masa orzechowa:
200 gramów zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
100 gramów brązowego cukru (może też być biały)
1 łyżka rumu
2 ubite na sztywno białka
1 - 2 łyżki mleka 3.2% lub śmietanki 30%
dodatkowo:
1 rozkłócone jajo do posmarowania ciasta
W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce "do ruszenia".
Mąkę przesiać z pozostałym cukrem, dodać żółtka, tłuszcz i wyrośnięty rozczyn, zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić w omączonej misce na około 60 minut, do podwojenia objętości.
Składniki masy orzechowej wymieszać ze sobą.
Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, wywałkować na prostokąt o wymiarach 30x40cm. Ciasto posmarować smarowidłem po całej powierzchni.
Następnie delikatnie zwinąć ściśle ciasto wzdłuż dłuższego boku.
Zostawiając około 3 cm (na górze) nie rozciętego ciasta, przekroić roladę ostrym nożem wzdłuż na 3 części.
Następnie zapleść z nich warkoczyk. Koniec warkoczyka dokładnie ze sobą zlepić.
Posmarować rozkłóconym jajem.
Włożyć (od razu, bez wyrastania) do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec około 8 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180 i piec jeszcze około 25 minut, dopóki warkocz nie stanie się brązowo - złoty.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/02/warkocz-orzechowy.html