ßßß Cookit - przepis na Rogale na św. Marcina, bez maku.

Rogale na św. Marcina, bez maku.

nazwa

Wykonanie

11 listopada w Poznaniu obchodzi się imieniny Marcina, a dokładniej ulicy św. Marcin. Tego dnia zajadamy się specjalnymi rogalami z białym makiem. Ostatnio te rogale zrobiły się popularne także w innych miastach i wiem, że ci co nie mogą ich sobie kupić, próbują upiec je na własną rękę. Problemem może być jedynie kupno białego maku. W Holandii kupno każdego maku jest kłopotliwe, dlatego wypróbowałam przepisu, który poleciła mi koleżanka, na rogale z nadzieniem orzechowym. Szczerze polecam tym, którzy nie kupili białego maku, a także tym, którzy maku jeść nie lubią/nie mogą.
Składniki na 10 sztuk:
Ciasto:
160 ml mleka
2,5 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki roztopionego masła
7 g drożdży suchych
Nadzienie:
200 g zmielonych orzechów włoskich lub pekan
100 g brązowego cukru
80 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
aromat migdałowy
dodatkowo 1 jajko- do posmarowania rogali żółtko i białko na lukier
Mąkę przesiewamy, dodajemy suche drożdże, mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki: cukier, sól, jajko, mleko, a na koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego, miękkiego ciasta. Formujemy z niego kulę, wkładamy do miski, oprószamy mąką i przykryte ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość, zajmie to około 1,5 godziny.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy z niego, w ulubiony sposób, 10 trójkątów. Na każdy z nich wykładamy nadzienie i zwijamy formując rogale. Rogale układamy na blachę z papierem, przykrywamy ściereczką i pozwalamy im "odpocząć" jeszcze z pół godziny. Przed pieczeniem każdego rogala smarujemy rozbełtanym żółtkiem z wodą, będą wtedy rumiane. Pieczemy w 180 stopniach 15-17 minut. Wyciągamy i z piekarnika i jeszcze ciepłe smarujemy lukrem (białko + cukier puder). Ja posypuję też orzechami.
Smacznego!
Źródło:http://www.patisonwkuchni.pl/2014/11/rogale-na-sw-marcina-bez-maku.html