Wykonanie
Share the post "Puszysty omlet z
jabłkami / Fluffy apple pancake"Nadeszła jesień, a więc nadszedł czas na dania z
jabłkami. Mam w planach wykorzystanie ich w każdy możliwy sposób w daniach słonych jak i słodkich,
jabłka są bardzo wdzięcznym tematem w kuchni:) Dziś przedstawiam je w wersji słodkiej w postaci bardzo puszystego omleta z
jabłkami w miodzie. Doskonały na śniadanie, deser a jak dla mnie nawet na kolację. Robi się go bardzo szybko i nie jest skomplikowany w przygotowaniu, na prawdę warto, zapraszam!Scroll down for recipe in English
(4 porcje)Składniki:2 łyżki
masła2
jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych i porojone na grubsze plasterki3 łyżki
cukru1 łyżka
soku z cytryny1/4 szklanki
miodu1 szklanka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli4 duże
jajka,
żółtka oddzielone od
białek1 szklanka
mlekaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C.W patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku o średnicy 26 cm* rozgrzej na średnim ogniu
masło. Włóż
jabłka, posyp je 1 łyżką
cukru,
skrop sokiem z cytryny i smaż mieszając od czasu do czasu, aż się ładnie skarmelizują, przez około 6 minut. Dodaj 1/4 szklanki
miodu i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, przez około 1 minutę. Rozprowadź
jabłka równomiernie na dnie patelni i zdejmij z ognia.W średniej misce wymieszaj
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
solą. W średniej misce ubij
żółtka z
mlekiem i pozostałymi 2 łyżki
cukru. Wmieszaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj rózgą żeby nie było grudek.Ubij
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę i wmieszaj je delikatnie wcześniej przygotowanej masy. Rozłóż masę równomierną warstwą na przygotowanych jabłkach.Włóż patelnię do piekarnika i piecz przez około 20 minut, do ładnego zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 5 minut, po czym za pomocą noża oddziel brzegi omleta od krawędzi patelni, przyłóż duży talerz i szybko odwróć patelnię by omlet wylądował na talerzu
jabłkami do góry.Pokrój omlet na kawałki i podawaj posypany
cukrem pudrem lub polany
miodem.*jeżeli nie posiadasz takiej patelni, przełóż podsmażone
jabłka do naczynia żaroodpornego i dalej postępuj zgodnie ze wskazówkami.Smacznego!
English versionFluffy apple pancake(4 servings)Ingredients:2 tablespoons of butter2 apples— halved, peeled, cored and sliced3 tablespoons sugar1 tablespoon lemon juice1/4 cup honey1 cup all-purpose
flour1 teaspoon baking powderpinch of salt4 large eggs, separated1 cup milkPreparation:Preheat the oven to 180 oC.In a 26 cm nonstick ovenproof skillet, melt the butter. Add the apples, 1 tablespoon of the sugar and the lemon juice and cook over moderately high heat, stirring occasionally, until the apples are golden, about 6 minutes. Add the 1/4 cup of honey and simmer over low heat until thickened, about 1 minute. Spread the apples in an even layer and remove the pan from the heat.In a medium bowl,
whisk the
flour with the baking powder and salt. In a medium bowl,
whisk the egg yolks with the milk and the remaining 2 tablespoons of sugar.
Whisk the liquid into the dry ingredients.In a medium bowl, using a handheld electric mixer, beat the egg whites at medium speed until firm peaks form, about 2 minutes. Fold the beaten whites into the batter and scrape it evenly over the apples.Bake the pancake in the preheated oven for about 20 minutes, until it is golden and puffed. Let the pancake cool for 5 minutes, run a knife around the edge to loosen the pancake, then invert it onto a serving
plate.Cut the pancake into wedges and
serve at once with sprinkled with powdered sugar and
more honey if You like.Enjoy!
Share the post "Puszysty omlet z
jabłkami / Fluffy apple pancake"