ßßß Cookit - przepis na Jabłkowe westchnienie

Jabłkowe westchnienie

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam jabłeczniki. Właśnie teraz w środku zimy naszła mnie ochota na takie cudo.
Jabłecznik
13 łyżek mąki
250 g masła
4 jajka (białka + żółtka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 kg kwaśnych jabłek
szklanka cukru
Z mąki, masła, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół i jedną z połówek jeszcze raz na pół.
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i wyciskamy z soku.
Połowę ciasta ścieramy na dno blachy*. Na cieście rozkładamy starte jabłka, a na nie ścieramy 1/4 ciasta.
Białka ubijamy z cukrem i wykładamy na wierzch. Następnie ścieramy pozostałą cześć ciasta. Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
* Blacha powinna być o pojemności większej niż prodiż. Dla niezorientowanych ma on pojemność 3 , 5 litra.
Źródło:http://mojepysznesiodmeniebo.blogspot.com/2016/03/jabkowe-westchnienie.html