ßßß Cookit - przepis na Łopatka z dzika pieczona w czerwonym winie z jabłkiem

Łopatka z dzika pieczona w czerwonym winie z jabłkiem

nazwa

Wykonanie

Porównując dziczyznę z mięsem hodowlanym to zawiera ono mniej tłuszczów nienasyconych i wielonienasyconych, kalorii, mniej kolagenu, więcej witamin, minerałów ( magnez, fosfor, wapń ) i aminokwasów egzogennych oraz więcej łatwo przyswajalnego białka.
Składniki :
90 dag łopatki z dzika
szklanka czerwonego wytrawnego wina
jabłko, pieprz czarny, oregano, tymianek, sól, posiekany czosnek
masło klarowane
Przygotowanie :
Mięso umyć, osączyć, nakłuć, posypać przyprawami, ponownie nakłuć
Mięso włożyć do naczynia z winem do lodówki, najlepiej na noc
Następnego dnia mięso przełożyć do rękawa piekarniczego, dodać pokrojone, obrane jabłko i łyżkę masła klarowanego ( mięso z dzika jest dość chude i suche, dlatego to masło) i zalewę w której moczyło się mięso
Piec w 200 *C , u mnie trwało to ok. 60 min.
Smacznego !
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2016/10/opatka-z-dzika-pieczona-w-czerwonym.html