Wykonanie
To danie pochodzi z kuchni francuskiej - we Francji ludzie bardzo cenią sobie smak
czosnku. Tu jest go bardzo dużo. Ale spokojnie,
kurczak nie jest postrachem wampirów. Jest bardzo smaczny i wcale nie jest zbyt
czosnkowy.
Czosnek pieczę się obok
kurczaka, nadaje mu tak właściwie tylko delikatny posmak tego warzywa. Choć nie
powiem, bo w kuchni
czosnek czuć podczas przygotowań było mocno :) Nie mniej jednak zachęcam, nigdy nie
jadłam tak tak wilgotnego i tak aromatycznego drobiu :)
Składniki:świeży
kurczak - waga około 1,2 kgmiękkie
masło - 70 g
sól i
pieprzświeży
tymianek - kilka gałązek lub łyżeczka suszonego40 ząbków
czosnku (około 3 główki)Wykonanie:
Kurczaka umyć pod bieżącą
wodą, osuszyć. Usunąć kuper i szyjkę oraz resztki piórek. Nóżki związać. Do wnętrza włożyć połowę
masła,
tymianek oraz trochę
soli i
pieprzu. Wierzch natomiast posypać tylko
pieprzem i
solą i dokładnie posmarować
masłem. Główki
czosnku rozdzielić na ząbki, które obrać.
Mięso ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, obok ułożyć ząbki
czosnku. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni z włączoną funkcją termoobiegu na 80 minut. Co jakiś czas polewać go wydzielającymi się podczas pieczenia
sokami.Podawać z pieczonymi
ziemniakami, lub z gotowanymi polanymi sosem powstałym podczas pieczenia.Jakiś czas temu podawałam też przepis na
kurczaka pieczonego z
jabłkami: klikŻyczę smacznego i cieplutko pozdrawiam :)
ZOBACZ TAKŻE