ßßß Cookit - przepis na Kurczak pieczony z 40 ząbkami czosnku.

Kurczak pieczony z 40 ząbkami czosnku.

nazwa

Wykonanie

To danie pochodzi z kuchni francuskiej - we Francji ludzie bardzo cenią sobie smak czosnku. Tu jest go bardzo dużo. Ale spokojnie, kurczak nie jest postrachem wampirów. Jest bardzo smaczny i wcale nie jest zbyt czosnkowy. Czosnek pieczę się obok kurczaka, nadaje mu tak właściwie tylko delikatny posmak tego warzywa. Choć nie powiem, bo w kuchni czosnek czuć podczas przygotowań było mocno :) Nie mniej jednak zachęcam, nigdy nie jadłam tak tak wilgotnego i tak aromatycznego drobiu :)
Składniki:
świeży kurczak - waga około 1,2 kg
miękkie masło - 70 g
sól i pieprz
świeży tymianek - kilka gałązek lub łyżeczka suszonego
40 ząbków czosnku (około 3 główki)
Wykonanie:
Kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Usunąć kuper i szyjkę oraz resztki piórek. Nóżki związać. Do wnętrza włożyć połowę masła, tymianek oraz trochę soli i pieprzu. Wierzch natomiast posypać tylko pieprzem i solą i dokładnie posmarować masłem. Główki czosnku rozdzielić na ząbki, które obrać.
Mięso ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, obok ułożyć ząbki czosnku. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni z włączoną funkcją termoobiegu na 80 minut. Co jakiś czas polewać go wydzielającymi się podczas pieczenia sokami.
Podawać z pieczonymi ziemniakami, lub z gotowanymi polanymi sosem powstałym podczas pieczenia.
Jakiś czas temu podawałam też przepis na kurczaka pieczonego z jabłkami: klik
Życzę smacznego i cieplutko pozdrawiam :)
ZOBACZ TAKŻE
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2015/01/kurczak-pieczony-z-40-zabkami-czosnku.html