Wykonanie
Naleśniki to jedno z dań popularnych niemal na całym świecie, choć pod różnymi nazwami. Z cieniutkich, zwanych crepes, słynie kuchnia francuska. Grubsze, często puszyste placuszki o nazwie pancakes są z kolei specjalnością kuchni amerykańskiej i brytyjskiej. W Wielkiej Brytanii, Irlandii, Kanadzie i Australii naleśniki mają nawet swoje święto. Dzień Naleśnika przypada zawsze na wtorek poprzedzający Środę Popielcową i przypomina nasz Tłusty Czwartek.Cienkie czy puszyste?Każdy, kto kiedykolwiek robił naleśniki, wie, że do ich przygotowania potrzebne jest zaledwie kilka składników. Baza to
mąka pszenna,
jajka i
mleko. Standardowe proporcje składników, to: 1 szklanka
mąki, 1-2
jajka oraz 2 szklanki
mleka. Oprócz nich w klasycznych francuskich przepisach na cieniutkie naleśniki do ciasta dodaje się często stopione
masło lub nieco
śmietanki kremówki 30 lub 36% (albo i jeden, i drugi składnik). Uwaga - najlepiej nie dodawać
cukru, ponieważ sprawia on, że naleśniki łatwiej się przypalają.Cieńsze i bardziej delikatne naleśniki uzyskasz wtedy, gdy - zamiast samego
mleka - dodasz do ciasta
mleko wymieszane z
wodą w proporcjach 50/50. Żeby były pulchniejsze, zwykłą
wodę można również zamienić na
wodę gazowaną lub
piwo, albo zamiast całych
jajek dodać
białka ubite na pianę, a następnie połączone z
żółtkami. Jeśli nie dodajesz do ciast
masła, możesz dolać do niego nieco
oleju o neutralnym smaku (ok. 1-2 łyżek na podane powyżej ilości składników), dzięki
czemu nie powinno się przyklejać do patelni.Modyfikacje mogą jednak sięgać nieco dalej. Francuzi przyrządzają na przykład pyszne naleśniki zwane galette z
mąki gryczanej, a nie pszennej. Zwykle serwuje się je z wytrawnym farszem. Z kolei naleśniki z mieszanych mąk pszennej i gryczanej, zwane ploye, są popularne w Kanadzie i niektórych rejonach USA. Niewielkie, puszyste pancakes, polane
masłem lub
syropem klonowym, którymi zajadają się m.in. Amerykanie, powstają z
jajek,
mąki pszennej i
maślanki. Swoją pulchność zawdzięczają zwykle dodatkowi
proszku do pieczenia i
sody. Możesz również zabarwić naleśniki, dodając do ciasta np.
szpinak lub sok z
buraków.
Naleśniki gryczane [Fot. Shutterstock]Od ciasta do pysznego naleśnikaAby powstały naleśniki, musimy połączyć ze sobą poszczególne składniki ciasta. Można to zrobić zarówno za pomocą zwykłej trzepaczki, jak i miksera lub blendera (co znacznie ułatwia pracę). Surowe ciasto powinno
mieć konsystencję niezbyt gęstej
śmietany - tak, by łatwo je było rozprowadzić po patelni. Im rzadsze, tym cieńsze będą nasze naleśniki. Nie powinno w nim jednak być grudek.Gdy już dokładnie zmiksujemy ciasto, powinniśmy odstawić je na minimum pół godziny (można nieco dłużej - maksymalnie 1-2 godziny) w ciepłe miejsce, aby "odpoczęło". Dzięki temu gotowe naleśniki mniej się łamią i stają się bardziej elastyczne.Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej, wysmarowanej tłuszczem patelni (tłuszcz rozprowadzamy przy użyciu pędzelka lub ręcznika papierowego). Warto zainwestować w specjalną patelnię do naleśników o niskich brzegach. Dzięki nim łatwiej nam będzie zarówno przewracać naleśniki na drugą stronę, jak i zsuwać je na talerz. Do smażenia najlepiej używać
masła klarowanego lub
oleju roślinnego rafinowanego. Nie używamy
oliwy, ponieważ szybko zaczyna się palić, a przy tym jej aromat przenika naleśniki.Po wylaniu ciasta na patelnię zaczynamy ją przechylać tak, aby masa pokryła całe jej dno. Najlepiej robić to okrężnymi ruchami, wychylając brzegi patelni nieco w dół. Jeśli sprawia ci to trudność, możesz również zaopatrzyć się w drewniany patyczek do rozprowadzania ciasta naleśnikowego, jakiego używają kucharze w większości francuskich naleśnikarni (można go nabyć np. w sklepach internetowych).
Rozprowadzanie ciasta po patelni za pomocą patyczka [Fot. Shutterstock]Coś na dodatekCo zrobić z gotowymi naleśnikami? Wszystko zależy od naszej fantazji. Oprócz posmarowania ich
dżemem czy
twarożkiem i zrolowania lub złożenia w trójkąt, można je przyrządzać na wiele sposobów.Popularnym sposobem na ich wykorzystanie są chociażby krokiety, które są świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Możesz je również ukształtować w apetyczne sakiewki (np. z farszem
owocowym) czy też przygotować z nich sycący deser - naleśnikowy tort. Cieniutkie naleśniki, pocięte we wstążki sprawdzą się również w roli "
makaronu" do zup, np. rosołu, grzybowej lub owocowej. Tak zwana zupa naleśnikowa (frittatensuppe), czyli
wywar wołowo-warzywny podawany z pokrojonymi naleśnikami, to specjalność kuchni niemieckiej i austriackiej.
Zupa naleśnikowa [Fot. Shutterstock]Jak przygotować idealne naleśniki?Zobacz również nasze przepisy na:Naleśniki z
serkiem,
owocami i
miodemNaleśniki
pomarańczoweNaleśniki
biszkoptoweNaleśniki
drożdżowe z
bananamiNaleśniki
czekoladowe z
gruszkami i
lodamiNaleśniki zapiekane ze
szpinakiem i
fetąKrokietySakiewki naleśnikowe z
truskawkamiCytrynowy tort naleśnikowyPancakes z
syropem klonowym