Wykonanie
Gołąbki z
ryżem i
mięsem to smak mojego dzieciństwa. Rodzinne i niemalże lubiane przez wszystkich domowe danie. Mój najstarszy i najmłodszy syn nie lubi gołąbków, więc kiedy przyrządzam to danie, dla nich robię mielone. Za to moje średnie dziecko uwielbia je. Kiedy je robię zawsze się pyta ile? Nie ma znaczenia czy przyrządzę pełną blachę, czy w dużym garnku. Jonas je gołąbki przez cały dzień! Jeśli zostaną na drugi dzień, cała radość po stronie Jonasa. Kiedy planujemy odwiedzić dziadków, to babcia oczywiście przyrządza gołąbki z
sosem pomidorowym, specjalnie dla swojego wnuka. Nic
dziwnego, smakują wspaniale! Typowo polskie danie…wcale nie! Zdziwieni? Przyrządza je niemalże cała Europa, a i
kraje azjatyckie jak na przykład
Iran. Znane pod nazwą cabbage rolls, kåldolmar czy dolma.
Polecam przepisy na gołąbki z
ryżem, z
kaszą, z
młodej kapusty, czy wegetariańskie . Najbardziej jednak lubię gotować gołąbki z
włoskiej kapusty. Wiecie dlaczego?
Włoska kapusta jest delikatna i szybko się blanszuje. Nie mam problemu z oderwaniem liści w przeciwieństwie do
białej kapusty. Podobne właściwości ma
młoda kapusta . Oczywiście nieodzownym dodatkiem do gołąbków jest sos. Może być z
suszonych grzybów,
sos pomidorowy lub sos
kurkowy. Czasami podaję gołąbki z
dżemem z czerwonej
borówki. Tak jedzą gołąbki Szwedzi . A jak już zdecyduję się na
białą kapustę to przyrządzam kålpudding czyli szwedzkie danie z
kapusty, które smakiem przypomina gołąbki.Składniki:ok. 20 sztuk1 główka
włoskiej kapusty, ok. 2 kilogramów1 kg
mielonego mięsa, u mnie wieprzowo – wołowe1 duża
cebula2 łyżki
olejugarść
suszonych grzybów4 łyżki pokrojonej
natki pietruszki1
jajko5 szklanek ugotowanego
ryżu, gruboziarnistego
sól i
pieprz do smaku30 g
masła300 ml
mięsnego bulionusos
kurkowy, tutaj przepis
Umieść
kapustę w dużym garnku i napełnij
wodą. Lekko
posól i blanszuj przez 30 minut. Odcedź
kapustę i pozostaw do ostygnięcia. W
między czasie zalej
suszone grzyby wrzątkiem i mocz przez 20 minut. Pokrój
cebulę w drobną kostkę i zeszklij na
oleju. Pokrój namoczone
grzyby i dodaj do
cebuli wraz z
pietruszką i
pieprzem. Smaż przez 2 minuty.
Ryż i
mięso umieść w dużej misce. Dodaj
cebulę z
grzybami i
pietruszką oraz
jajko, dokładnie wymieszaj. Spróbuj farsz i ewentualnie dopraw więcej. Podziel
kapustę na liście. Na każdy ułóż porcję farszu i
zwiń. Układaj gołąbki na blasze, ciasno jeden obok drugiego. Wlej
bulion, a na wierzchu poukładaj kawałki
masła. Wstaw blachę do piekarnika nastawionego na 160º na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Piecz przez 40 minut. Gorące gołąbki podaj z sosem
kurkowym.