ßßß Cookit - przepis na Włoskie ciasto migdałowe ze śliwkami

Włoskie ciasto migdałowe ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Pozostając w migdałowym i śliwkowym klimacie - włoskie ciasto ze śliwkami. Przygotowane szybko i bez użycia miksera, składniki wystarczy wymieszać rózgą kuchenną. Dzięki sporej zawartości zmielonych migdałów ciasto długo zachowuje świeżość. Pyszne jest połączenie słodkiego ciasta, kwaskowatości owoców i chrupiącej posypki migdałowej. Dodajcie do ulubionych ;-).
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej (i 1-2 łyżki dodatkowo)
pół szklanki zmielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże jajko
pół szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
pół szklanki mleka
świeżo wyciśniety sok i skórka otarta z 1 cytryny
2/3 szklanki cukru
1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów (lub o połowę mniej aromatu migdałowego)
około 10 śliwek, przepołowionych i odpestkowanych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 1 szklankę mąki i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
W naczyniu roztrzepać rózgą kuchenną jajko, mleko, olej, sok i skórkę z cytryny, cukier, ekstrakt z migdałów - tylko do połączenia. Dodać zmielone migdały, przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Jeśli ciasto będzie rzadkie, dodać 1-2 łyżki przesianej mąki dodatkowo i wymieszać.
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Na wierzch wyłożyć śliwki, jedna obok drugiej, rozcięciami ku górze. Na wierzch równomiernie rozłożyć posypkę migdałową.
Piec w temperaturze 175ºC bez termoobiegu przez około 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Migdałowa posypka:
1/3 szklanki płatków migdałowych
2 łyżki cukru
30 g masła, w temperaturze pokojowej
Składniki wymieszać w miseczce. Posypka będzie klejąca i wykładamy ja na ciasto dzieląc ją na mniejsze części.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - "Rustic Italian (Williams-Sonoma): Simple, Authentic Recipes for Everyday Cooking" Domenica Marchetti.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/wloskie-ciasto-migdalowe-ze-sliwkami