Wykonanie
Dzisiaj na obiad upiekłam pizza dwa smaki. Wielka pizza na cieniutkim spodzie . Jedna połowa posmarowana pesto, a druga sosem romesco . Przepis na pizza wziął się stąd, że z mężem mieliśmy ochotę na dwie różne pizze. Mój mąż lubi pizzę z
pomidorowym sosem. Natomiast ja lubię dodatkowo obłożyć pizzę
zieleniną i do tego posypać obficie
parmezanem. Co do jednego byliśmy zgodni, mianowicie, że dzisiaj jemy pizzę bez
mięsa. I tak mi się udało przemycić trochę świeżej
bazylii i utartego
parmezanu na
męża połowę. Kiedy już piekę pizzę to z reszty ciasta wypiekam podpłomyki. Są one idealne do dipów i zup. Można je zamrozić i
mieć gotowe w razie potrzeby.
Przepis na pizzaSkładniki:Ciasto na pizzę – 3 cienkie
spody450 g
pszennej mąki2 łyżeczki
soli15 g świeżych
drożdży300 ml letniej
wody2 łyżki
oliwyNadzienie3 łyżki sosu romesco, tutaj przepis200 g
mozzarella3 łyżki pesto z
bazylii, tutaj przepis30 g
parmezanukilka
suszonych pomidorów w
olejuczarne oliwki w
olejugarść
zieleniny, u mnie
rukola i
bazyliaRozpuść
drożdże w letniej wodzie. Dodaj
oliwę,
mąkę,
sól i zagnieć elastyczne ciasto. Pamiętaj różne rodzaje
mąki chłonną
wodą inaczej. Ciasto powinno być lekko lepkie ale swobodnie odchodzić od brzegów naczynia. Być może potrzebujesz mniej lub więcej
wody. Przykryj wyrobione ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 35 minut. Wyjmij ciasto na stolnicę, złóż kilka
razy. Podziel na 3 części i rozwałkuj na cienkie placki. Upiekłam tylko dwie pizze, a z reszty ciasta upiekłam cienkie podpłomyki. Posmaruj jedną połowę pizzy pesto, a drugą romesco. Posyp obficie startą
mozzarella, pokrojonymi
oliwkami i
pomidorami. Piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez 15 minut. Wyjmij i posyp
zieleniną i świeżo utartym
parmezanem.