Wykonanie
Jak co roku, dziś Światowy Dzień Pizzy, danie bardzo proste i uwielbiane przez wszystkich więc dziś...zabieramy się do wyrabiania ciasta i przygotowania pizzy samodzielnie! Ja zaskoczyłam dziś domowników porannym śniadaniem serwując im właśnie pizzę i usłyszałam, że takie śniadania mogłyby być zawsze...to dziś mają:) A wam zyczę udanego Weekendu :)
Pizza z
karczochami,
suszonymi pomidorami i
szynką parmeńskąprzepis własnyRozgrzewam piekarnik do 180'Składniki: na ciasto350g
mąki pszennej ( użyłam T750 )7g suchych
drożdży + 3 łyżki letniej wody+ 1/2 łyżeczki
cukru220ml letniej
wody1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soliDrożdże wymieszać w osobnym garnuszku z
wodą i
cukrem, pozostawić do garowania.Resztę składników umieściłam w malakserze, gdy
drożdże lekko wyrosły wlałam je do pozostałych składników i wszystko miksowałam na wolnych obrotach do czasu gdy ciasto zaczęło odchodzić od ścian misy. Następnie wyłożyłam ciasto na oprószoną stolnicę, podzieliłam na dwie części i rozwałkowałam na wielkość blaszek. Odstawiłam i przygotowałam sos.Składniki: na farszkilka
karczochów w
oleju2 duże
suszone pomidory w
olejukilka plastrów
cukiniikilka zielonych
oliwek3 plastry
szynki parmeńskiejkilka paseczków
czerwonej cebuliajvar + pasta z
suszonych pomidorów Gli Aperitiny ( Monnini ) do posmarowania
spodustarta
mozzarellarukola do przybrania wierzchuNa wcześniej przygotowanych blatach ciasta rozsmarowuję pastę z
suszonych pomidorów, następnie ajvar, posypuję obficie startą
mozzarellą, układam składniki farszu i wsuwam do pieca na 20 minut.Smacznego :)