Wykonanie
            Sposób na udany piątkowy wieczór:)Zachęcam Was do wypróbowania tego połączenia, proste i pyszne. Pizza z 
serii 'bianca' czyli bez 
sosu pomidorowego.

Składniki na ciasto:450 g 
mąki pszennej3/4 szklanki letniej 
wody25 g świeżych 
drożdży1/2 łyżeczki solszczypta 
cukru3-4 łyżki 
olejuMąkę i 
sól wymieszać, zrobić kopiec, skropić 
oliwą. Do środka kopca wlać 
wodę, wkruszyć do niej 
drożdże. Wszystko zagnieść, być może trzeba będzie dodać trochę 
wody lub 
mąki by łatwo się wyrabiało. Odstawić na 20min do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować składniki na wierzch.Dodatki:2 kulki 
mozzarelli pokrojone w cienkie plasterki60-80 g chorizo pokrojonej w plasterki4-5 
suszonych pomidorów - pokrojonych
olej czosnkowy*
sólWyrośnięte ciasto rozwałkować i uformować okrągłą pizzę. Rozłożyć na blaszce z piekarnika. Skropić 
olejem czosnkowym, ułożyć dodatki. Piec w rozgrzanym piekarniku do 250st. C przez około 12-15min,* 
Olej czosnkowy najlepiej przygotować samemu. Wystarczy kilka ząbków 
czosnku oczyścić, pokroić i zalać 
olejem (u mnie rzepakowy). Po kilku godzinach mamy już aromatyczny 
olej, który można wykorzystywać do smażenia, sałatek, pizzy i przy wielu innych okazjach:) Spokojnie postoi kilka tygodni.Smacznego:)