Wykonanie
Pizza PARIGINA ,bo taką właśnie pizzę przestawiam -składa się z kilku warstw. Na spodzie znajduje się
ciasto drożdżowe,
potem sos pomidorowy,
gotowana szynka, ser/najczęściej provola ,
mozarella lub
fior di latte /,a na wierzchu
ciasto francuskie.Składniki:250 g
maki pszennej160 ml letniej
wody6-8 g świeżych
drożdży1 łyżka
oliwy z oliwek5 g
soli1 op.gotowego ciasta francuskiego/ok.250g/300 g gęstego sosu pomidorowego/lub
pomidorów z puszki/150 g
gotowanej szynki250 g
mozzarelli do pizzy/użyłam provola/50 g startego
parmezanukilka listków
bazyliisól,
pieprz do smaku
oliwa z oliwekWykonanie:W pierwszej kolejności należy przygotować
ciasto drożdżowe.W misce/w której będziemy wyrabiać ciasto/ rozpuścić w ciepłej wodzie
drożdże.Mieszając drewnianą łyżką dodawać partiami
mąkę.Pod koniec dodać
sól i
oliwę.Połączone składniki należy przełożyć na stolnicę i wyrabiać aż powstanie gładkie,elastyczne ciasto/w razie potrzeby należy podsypać mąką/.Ciasto uformować w kule,przełożyć do naczynia posmarowanego obficie
oliwą ,przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.Czas wyrastania ciasta zależy od temperatury pomieszczenia/może to potrwać nawet 2 godz./ Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Jeśli m am w planie pieczenie pizzy zawsze przygotowuję ciasto dużo wcześniej i wstawiam do lodówki na najniższą półkę/przykryte folią spożywczą/.Najlepsze jest ciasto po 18-24 godz.wyrastania.
Przygotować składniki na nadzienie.Doprawić do smaku sos pomidorowy/sól,
pieprz 1 łyżka oliwy/.Sos powinien być dość gęsty.Jeśli korzystamy z pokrojonych
pomidorów puszkowych/tak
mówi oryginał/ należy odlać nadmiar płynu,a
pomidory drobno posiekać.
Ser pokroić w plastry.Przygotowane
ciasto drożdżowe należy rozłożyć na posmarowanej
olejem blasze do pieczenia.Ciasto powinno
mieć kilka milimetrów grubości,a kształt i wielkość zależy również od kształtu naszego
ciasta francuskiego.Moje ciasto było owalne, więc użyłam okrągłej aluminiowej foremki,którą wyłożyłam papierem do pieczenia.Na
ciasto drożdżowe należy rozsmarować połowę sou
pomidorowego,posypać startym
parmezanem,a następnie obłożyć plasterkami
szynki. Na
szynkę należy rozłożyć
ser ,kilka listków
bazylii i pozostałą część
sosu pomidorowego.Wierzch pizzy przykryć płatem ciasta francuskiego/należy skleić ze sobą ciasto po bokach/.Wierzch ciasta posmarować
jajkiem.Przygotowane ciasto piec ok.20-30 min w temperaturze 200°.Wierzch ciasta można przykryć folią by zapobiec przypaleniu.