Wykonanie
Było dietetycznie to teraz jest kalorycznie ;} Pyszna przekąska bardzo smaczna na ciepło jak i na zimno. Nadzienie może być dowolne np.
szynka,
pieczarki albo po prostu to co znajdziemy w lodówce : }Przygotowanie: 40 minut | SmażenieSkładniki:Ciasto jak na pizze:300 g
mąki1/2 łyżeczki
soli2 łyżki
oliwy z oliwek10g świeżych
drożdżyletnia
wodaNadzienie:125 g
mozzarelligarść świeżej
bazyliiolej do smażeniaNadzienie:
Mozzarellę kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojoną
bazylie.Ciasto: Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki
wody wkruszyć
drożdże, dodać
sól, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy
mąkę, dodajemy łyżkę
oliwy z oliwek, rozczyn i tyle
wody aby powstała jednolita kula. Ciasto smarujemy łyżką
oliwy i odstawiamy w cieple miejsce. Gdy podwoi objętość, przekładamy na stolnicę i wałujemy ( nie zbyt cienko na około 0,5mm). Wycinamy szklanką kółka ( w rękach jeszcze delikatnie rozciągamy ciasto), nakładamy farsz i sklejamy. Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.Pałaszujemy :]
Sugestie:- Smażmy w gorącym tłuszczu około 200*C. Jeśli tłuszcz będzie za zimny pierożki mogą zrobić się twardawe.-Podajemy z sosem, ja polecam
czosnkowy.