Wykonanie
Skoro często ostatnio u mnie
pieczywo to podam jeszcze przepis na focaccie, pachnącą i pyszną!
Składniki:500g
mąki pszennej15g świeżych
drożdży10g
cukru9g
soli50g
oliwy z oliwek do ciasta + 1/4 szklanki do polania wierzchu przed pieczeniem225ml
wody ( ciepłej )* Dodatkowo:
oliwa rozmarynowa,
sól gruboziarnista do posypania przed pieczeniem,
pomidorki koktajlowe,
czarne oliwki,
bazyliaPrzygotowanie:Rozrobić
drożdże z
wodą,
mąkę,
cukier,
oliwę z oliwek wrzucić do malaksera, dodać rozrobione
drożdże z
wodą i wymieszać. Następnie dodać
sól i dalej mieszać aż ciasto
zrobi się gładkie i elastyczne. Po dotknięciu wyrobione ciasto jest jak gąbka. Przełożyć ciasto do czystego naczynia, przykryć i pozwolić mu podwoić objętość. Następnie przygotować blaszkę, ciasto wyłożyć na blat, lekko je rozwałkować do osiągnięcia rozmiaru blaszki podsypując minimalnie
mąką by się nie przykleiło i przełożyć na blachę do ponownego wyrośnięcia.Piekarnik rozgrzać do temperatury 220', po wyrośnięciu wciskać w środek ciasta palce by powstały dziury i polać resztą
oliwy tak by każda dziurka była nią zalana i całe ciasto rękoma wysmarować by je dobrze naoliwić. Posypać
solą gruboziarnistą i wsunąć do piekarnika na 12 minut. Uważajcie na to by jej zbytnio nie spiec, powinna być lekko zrumieniona, dosłownie mini mini :)Po wyciągnięciu należy posmarować pędzelkiem ciepłe ciasto
oliwą rozmarynową lub taką jaką macie w domu, ważne by była smakowa!Smacznego :)