ßßß Cookit - przepis na Forszmak lubelski

Forszmak lubelski

nazwa

Wykonanie

Bardzo sycące i treściwe danie, które serdecznie polecam na jesienne dni :)
Lista zakupów:
1/2 kg karkówki
1 łyżka masła klarowanego
150 g wędzonej kiełbasy
1 łyżka mąki
1 plaster wędzonego boczku
1 cebula
listek laurowy
1 czerwona papryka, sól, pieprz
3 ogórki kiszone
słodka papryka w proszku, 3 ziarna ziela angielskiego
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
Mięso pokroić w paski lub kostkę. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Wrzucić mięso i obsmażyć na rumiano, a następnie przełożyć do garnka. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni. Dodać do mięsa. Zrumienić również boczek pokrojony w kostkę.
Kiełbasę pokroić w plastry, oprószyć mąką i zrumienić na patelni. Dolać odrobinę wody i lekko wymieszać. Boczek i kiełbasę dorzucić do garnka i zalać 1/2 l wody. Dodać listek laurowy, ziele, paprykę w proszku. Czerwoną paprykę pokroić w paski i wrzucić do reszty składników. Garnek przykryć i gotować na małym ogniu ok. 1.5 godziny.
Po tym czasie, kiedy mięso będzie miękkie, dodać ogórki pokrojone w plastry i koncentrat pomidorowy. Wszystko delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Forszmak podawać z chlebem. Można go również zabielić śmietaną, czemu nie mogłam się oprzeć.
Smacznego :)
Ten przepis znalazłam w magazynie kulinarnym "Pyszne" nr 7- 8/ 2016 :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2016/09/Forszmak-lubelski.html