Wykonanie
Prosto z Bawarii mam dzis dla was danie z regionu na rozpoczęcie Oktoberfest, ktory oficjalnie rozpoczął się już wczoraj w Monachium. Malzeit!Dla 4-6 osób1 kg
polędwicy wieprzowej1 główka
białej kapusty2
cebule3 łyzki
masłaolej do smażenia1
jabłko250 ml
bulionu1 mala butelka ( 0,33 l)
piwa słodowego1 łyżka
cukru2 łyżki
octu jabłkowegosól,
pieprz2 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 łyżeczki
maki ziemniaczanejKapustę oczyścić, poszatkować.
Jabłko obrac i pokroć w kostkę,1
cebulę drobno posiekac. Na patelni rozgrzać 2 łyzki
masła, wsypac
cukier i skarmelizowac, dodać
jabłko i
cebulę. Dusic kilka minut, dodac
kapuste i
bulion, wymieszać, dusić pod przykryciem 1 godzinę. Następnie doprawić do smaku
pieprzem i
solą oraz
octem oraz wymeisząc z 1 łyzką
pietruszki.
Polędwicę pokroić na medaliony o grubości 4/5 cm, nieco rozbić, smażyć na rozgrzanym
oleju z każdej strony po 2/3 minuty, patelnie przełoc 2/3 minutyyc do angrzanego piekarnika. na pozostałym tłuszczu podsmażyc pokrojona 1
cebulę, następnie zalać
piwem i gotować 2- 3 minuty. Dodac 1 łyzkę
masła, wymeiszac, doprawić do smaku
sola i
pieprzem, włozyć 1 łyzke
natki i wzymiesząć. Sosem polewac medaliony.
Przepis na podstawie przepisów z tygodnika "Laura"I jeszcze bonus w postaci bawarskiej kartki o tematyce kulinarnej, która sama robilam.