ßßß Cookit - przepis na Medaliony wieprzowe w sosie piwnym z kapusta po bawarsku

Medaliony wieprzowe w sosie piwnym z kapusta po bawarsku

nazwa

Wykonanie

Prosto z Bawarii mam dzis dla was danie z regionu na rozpoczęcie Oktoberfest, ktory oficjalnie rozpoczął się już wczoraj w Monachium. Malzeit!
Dla 4-6 osób
1 kg polędwicy wieprzowej
1 główka białej kapusty
2 cebule
3 łyzki masła
olej do smażenia
1 jabłko
250 ml bulionu
1 mala butelka ( 0,33 l) piwa słodowego
1 łyżka cukru
2 łyżki octu jabłkowego
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki maki ziemniaczanej
Kapustę oczyścić, poszatkować. Jabłko obrac i pokroć w kostkę,1 cebulę drobno posiekac. Na patelni rozgrzać 2 łyzki masła, wsypac cukier i skarmelizowac, dodać jabłko i cebulę. Dusic kilka minut, dodac kapuste i bulion, wymieszać, dusić pod przykryciem 1 godzinę. Następnie doprawić do smaku pieprzem i solą oraz octem oraz wymeisząc z 1 łyzką pietruszki.
Polędwicę pokroić na medaliony o grubości 4/5 cm, nieco rozbić, smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony po 2/3 minuty, patelnie przełoc 2/3 minutyyc do angrzanego piekarnika. na pozostałym tłuszczu podsmażyc pokrojona 1 cebulę, następnie zalać piwem i gotować 2- 3 minuty. Dodac 1 łyzkę masła, wymeiszac, doprawić do smaku sola i pieprzem, włozyć 1 łyzke natki i wzymiesząć. Sosem polewac medaliony.
Przepis na podstawie przepisów z tygodnika "Laura"
I jeszcze bonus w postaci bawarskiej kartki o tematyce kulinarnej, która sama robilam.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2016/09/Medaliony-wieprzowe-w-sosie-piwnym-z-kapusta-po.html