Wykonanie
Jeżeli szukacie pomysłu na
polędwiczki wieprzowe, ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu. Miękkie, soczyste
mięso, pyszny sos i do tego karmelizowane
jabłka - wszystko idealnie do siebie pasuje. Jak dla mnie bajka:)Przyznam, że to moje pierwsze spotkanie z popularnym ostatnio cydrem. Widziałam już wiele przepisów z użyciem cydru, myślałam, że to wynalazek, którego nie kupię w zwyczajnym sklepie, ale okazuje się, że strasznie się myliłam.Dostępny w prawie każdym supermarkecie,
napój alkoholowy z przefermentowanych
jabłek. Całkiem smaczny, gazowany, coś pomiędzy
winem musującym, a
sokiem jabłkowym:) Do sosu sprawdził się idealnie, nadał mu ciekawego posmaku.Przepis na
polędwiczki znaleziony tutaj.
Potrzebujemy:1 polędwiczkę wieprzową1/2 średniej
cebulipół łyżki
masła i 1 łyżkę
oleju1/3 szklanki cydru1/3 szklanki
śmietany kremówki1 łyżkę świeżego
tymianku (można użyć suszonego - 1 łyżeczkę)2 łyżki
octu jabłkowegopieprz (najlepiej świeżo zmielony)2
jabłka + 1 łyżkę
masła + 1 łyżkę
cukruPolędwiczkę myjemy, czyścimy z białej błonki i kroimy w 1,5 cm plastry. Solimy,
pieprzymy i odkładamy.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Jabłka obieramy i kroimy na ósemki, pozbywamy się gniazd z nasionami. Oprószamy je 1 łyżką
cukru. Na rozgrzanej patelni umieszczamy
masło, gdy zacznie skwierczeć dokładamy
jabłka i smażymy z dwóch stron do zarumienienia. Odkładamy na bok.Na większej patelni rozpuszczamy pół łyżki
masła i łyżkę
oleju. Układamy
polędwiczki na płasko i smażymy 1,5 minuty z jednej strony, przewracamy
mięso na drugą stronę, na wierzchu układamy pokrojoną
cebulę i smażymy kolejne 1,5 minuty.Wlewamy
ocet jabłkowy, gotujemy chwilę (pół minuty), następnie wlewamy cydr,
śmietankę i
tymianek i gotujemy do wrzenia. Przez 2-3 minuty gotujemy sos aż zgęstnieje, a
mięso będzie miękkie (nie gotujemy za długo,
polędwiczki mogą się zrobić suche). Na koniec doprawić
solą i
pieprzem.Dodajemy
jabłka z drugiej patelni, zanurzamy je do połowy w sosie.Danie podajemy z
ziemniakami, kluskami śląskimi lub kopytkami. Smacznego :)