ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Jeżeli szukacie pomysłu na polędwiczki wieprzowe, ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu. Miękkie, soczyste mięso, pyszny sos i do tego karmelizowane jabłka - wszystko idealnie do siebie pasuje. Jak dla mnie bajka:)
Przyznam, że to moje pierwsze spotkanie z popularnym ostatnio cydrem. Widziałam już wiele przepisów z użyciem cydru, myślałam, że to wynalazek, którego nie kupię w zwyczajnym sklepie, ale okazuje się, że strasznie się myliłam.
Dostępny w prawie każdym supermarkecie, napój alkoholowy z przefermentowanych jabłek. Całkiem smaczny, gazowany, coś pomiędzy winem musującym, a sokiem jabłkowym:) Do sosu sprawdził się idealnie, nadał mu ciekawego posmaku.
Przepis na polędwiczki znaleziony tutaj.
Potrzebujemy:
1 polędwiczkę wieprzową
1/2 średniej cebuli
pół łyżki masła i 1 łyżkę oleju
1/3 szklanki cydru
1/3 szklanki śmietany kremówki
1 łyżkę świeżego tymianku (można użyć suszonego - 1 łyżeczkę)
2 łyżki octu jabłkowego
pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
2 jabłka + 1 łyżkę masła + 1 łyżkę cukru
Polędwiczkę myjemy, czyścimy z białej błonki i kroimy w 1,5 cm plastry. Solimy, pieprzymy i odkładamy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Jabłka obieramy i kroimy na ósemki, pozbywamy się gniazd z nasionami. Oprószamy je 1 łyżką cukru. Na rozgrzanej patelni umieszczamy masło, gdy zacznie skwierczeć dokładamy jabłka i smażymy z dwóch stron do zarumienienia. Odkładamy na bok.
Na większej patelni rozpuszczamy pół łyżki masła i łyżkę oleju. Układamy polędwiczki na płasko i smażymy 1,5 minuty z jednej strony, przewracamy mięso na drugą stronę, na wierzchu układamy pokrojoną cebulę i smażymy kolejne 1,5 minuty.
Wlewamy ocet jabłkowy, gotujemy chwilę (pół minuty), następnie wlewamy cydr, śmietankę i tymianek i gotujemy do wrzenia. Przez 2-3 minuty gotujemy sos aż zgęstnieje, a mięso będzie miękkie (nie gotujemy za długo, polędwiczki mogą się zrobić suche). Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Dodajemy jabłka z drugiej patelni, zanurzamy je do połowy w sosie.
Danie podajemy z ziemniakami, kluskami śląskimi lub kopytkami. Smacznego :)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/05/poledwiczki-wieprzowe-z-karmelizowanymi.html