Austriacka sałatka ziemniaczana

nazwa

Wykonanie

Kulinarnie Austria kojarzyła mi się tylko ze sznyclami cielęcymi, tortem Zachera no i kawą. Po spróbowaniu sałatki ziemniaczanej w winnym sosie, obszukałam wszelkie możliwe i dostępne mi źródła w poszukiwaniu przepisu i ....znalazłam. Oczywiście sałatka podana przez przystojnego Wiedeńczyka smakuje najlepiej nie mniej jednak przepis który znalazłam niewiele różni się od tego który miałam okazję wypróbować w warunkach orginalnych.
Składniki:
8 ziemniaków
2 cebule
szklanka gorącego rosołu
3 łyżki octu jabłkowego
6 łyżek oleju
sól, pieprz
musztarda
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Kiedy wystygną obrać pokroić w cienkie talarki. Posiekaną cebulę zalać gorącym rosołem, dodać ocet jabłkowy i olej. Doprawic do smaku sola i pieprzem, musztardą ewentualnie cukrem. Jak najszybciej zalać ziemniaki. Pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2009/10/Austriacka-salatka-ziemniaczana.html