ßßß
1 cebula1 łyżka oleju lub smalcuPrzyprawy:ocet jabłkowy,pieprz,cukier,sól,Wykonanie:Kapustę poszatkować.Ugotować pod przykryciem w niewielkiej ilości wody.Odcedzić po ugotowaniu i postawić ponownie na małym ogniu.Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zamieszać.Polać octem jabłkowym i posypać niewielką ilością cukru.Dodać soli pieprzu. skropić olejem lub dodać smalcu.Wymieszać. Zdjąć z ognia.Można podawać na zimno jak i na gorąco jako dodatek do drugiego dania.Ja podałam ją z kluskami śląskimi i upieczoną nóżką z kurczaka.Obiad wyborny a koszt niewielki.
Orientacyjna cena sałatki z kapusty na marzec 2015 r. to ok 1,50 zł.1 kg udek – 5 zł. (cena promocyjna)1 kg. ziemniaków – 0,60pozostałe składnikiOrientacyjna cena całego obiadu dla dwóch osób to ok.: 9 , 60 zł. a może nawet mniej.