ßßß Cookit - przepis na Śledzie w śmietanie z karmelizowaną cebulą i jabłkiem

Śledzie w śmietanie z karmelizowaną cebulą i jabłkiem

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczne połączenie śledzia z sosem na bazie słodkiej i kwaśnej śmietany z winnymi jabłkami oraz karmelizowaną cebulą.
Składniki:
500g. płatów śledziowych marynowanych
ocet
pieprz
Sos śmietanowy:
300 ml kwaśnej śmietany 18%
200 ml słodkiej śmietany 30%
2 winne jabłka
2 cebule
2 łyżki masła
1 łyżka cukru
sól , pieprz
Przygotowanie:
Śledzie myjemy , osuszamy , kroimy w 2-3 cm kawałki.
Skrapiamy octem oraz oprószamy pieprzem.
Sos śmietanowy: Cebulę kroimy w kostkę , smażymy na rozgrzanym maśle , gdy się zrumieni dodajemy cukier mieszamy ,pozostawiamy do ostudzenia.
Jabłka obieramy , ścieramy na tarce o dużych oczkach , odciskamy z soku.
Śmietany łączymy razem , dodajemy jabłka oraz ostudzoną cebulę.
Doprawiamy solą i pieprzem , mieszamy.
Kawałki śledzi podajemy na sosie śmietanowym.
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/sledzie-w-smietanie-z-karmelizowana-cebula-i-jablkiem