ßßß Cookit - przepis na Surówka z czerwonej kapusty i jabłka do obiadu

Surówka z czerwonej kapusty i jabłka do obiadu

nazwa

Wykonanie

Kapustę pod każdą postacią uwielbia moja Mama, a ja jako córka myślę i czuję smaki podobnie. Kapusta modra zazwyczaj jest u nas podawana z mięsem, choć nie zawsze z roladami wołowymi. Lubię ją przykładowo z kopytkami okraszonymi boczkiem czy słoninką, lubię jako dodatek do mięsnej kanapki. Jej zaletą w przeciwieństwie do tej z białej surowej kapusty jest to, że zyskuje na czasie. Na drugi dzień smakuje bowiem moim zdaniem znacznie lepiej.
Składniki:
1 kg czerwonej kapusty
1 mała cebula
1 duże winne jabłko
2 łyżki octu
3 łyżki oleju
1 łyżka cukru
sól i pieprz do smaku
listki natki pietruszki
Sposób przygotowania
Kapustę umyć, zszatkować, zalać zimną wodą i zagotować. Odsączyć płyn, dodać drobno pokrojone jabłko, ocet, olej, cukier, sól i pieprz. Dobrze wymieszać, posypać pietruszką i odstawić do lodówki na 30 minut. Podawać do obiadu lub jako dodatek do kanapek...Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2015/01/surowka-z-czerwonej-kapusty-i-jabka-do.html