Surówka z czerwonej kapusty - jesienno-zimowy klasyk kuchni polskiej. Pełna witamin, ponieważ użycie surowych warzyw pozwala na zachowanie wszystkich cennych wartości odżywczych. Niezastąpiony dodatek do obiadu.Składniki:1/2 główki czerwonej kapusty1 cebula1 jabłko2 łyżeczki cukru2 łyżki olejusól, pieprz1 łyżka octuWykonanie:kapustę oczyścić ze zwiędłych liści, następnie poszatkować. Umieścić na sicie lub durszlaku i przelać kapustę wrzątkiem. Kapusta zmieni kolor na niebieski. Odstawić do przestudzenia. Przestudzoną kapustę wymieszać z solą mocno ją ugniatająccebulę obrać i pokroić w cienkie piórkajabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarkikapustę wymieszać z jabłkiem i cebulą. Doprawić do smaku cukrem, pieprzem i octem. Dodać olej. Po zakwaszeniu octemkapusta odzyska pierwotny kolorprzed podaniem schłodzić w lodówceSMACZNEGO!