ßßß Cookit - przepis na Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

nazwa

Wykonanie

Surówka z czerwonej kapusty - jesienno-zimowy klasyk kuchni polskiej. Pełna witamin, ponieważ użycie surowych warzyw pozwala na zachowanie wszystkich cennych wartości odżywczych. Niezastąpiony dodatek do obiadu.
Składniki:
1/2 główki czerwonej kapusty
1 cebula
1 jabłko
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
sól, pieprz
1 łyżka octu
Wykonanie:
kapustę oczyścić ze zwiędłych liści, następnie poszatkować. Umieścić na sicie lub durszlaku i przelać kapustę wrzątkiem. Kapusta zmieni kolor na niebieski. Odstawić do przestudzenia. Przestudzoną kapustę wymieszać z solą mocno ją ugniatając
cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka
jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki
kapustę wymieszać z jabłkiem i cebulą. Doprawić do smaku cukrem, pieprzem i octem. Dodać olej. Po zakwaszeniu octem kapusta odzyska pierwotny kolor
przed podaniem schłodzić w lodówce
SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/10/surowka-z-czerwonej-kapusty.html