Wykonanie
Składniki: (na 6 słoików 0,9l)2 główki
czerwonej kapusty ( moje ważyły 1,7kg i 1,5kg),4
cebule,4
jabłka,3l
wody,1szklanka
octu (250ml),250g
cukru (14łyżek),30g
soli (2łyżki),8łyżek
oleju.Przygotowanie:
Kapusty pokroić na 4 części i poszatkować.
Cebule pokroić w kostkę.
Jabłka obrać, wykroić z nich twarde części i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki włożyć do garnka i dodać do nich
wodę,
ocet,
cukier,
sól i
olej. Przemieszać i postawić na kuchenkę. Zagotować, zmniejszyć gaz i pozostawić na średnim ogniu na 10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i jeszcze gorącą
kapustę przełożyć do słoików.
Kapustę w słoikach docisnąć łyżką i gdy będzie już nałożona uzupełnić zalewą, w której
kapusta była gotowana. Słoiki w miejscu gdzie będą nakrętki dokładnie oczyścić i osuszyć. Nakrętki również osuszyć. Słoiki mocno zakręcić. Na dno garnka położyć ściereczkę i włożyć słoiki. Zalać zimną
wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować 10minut. Po pasteryzacji wyjąć słoiki z garnka i położyć na blacie, wyłożonym ściereczką nakrętkami do dołu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu odwrócić słoiki i schować do spiżarni lub w inne miejsce.
Smacznego!!!