ßßß Cookit - przepis na Modra kapusta

Modra kapusta

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dziś zapraszam Was na jedno z typowych dań kuchni śląskiej, czyli na talerzu ląduje modro kapusta. Wraz z roladą i kluskami śląskimi tworzą tercet doskonały. Modra kapusta jest przygotowywana również z dodatkiem boczku, ale ja preferuję wersję bez mięsa. W końcu boczek jest w roladzie :-).
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
1 mała główka czerwonej kapusty
2 szklanki wody
1 cebula
1 małe jabłko
2 łyżki octu
sól morska
cukier
pieprz czarny
olej do smażenia
Wykonanie:
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i drobno szatkujemy. Wkładamy do garnka, zalewamy woda i dusimy przez 30 minut, aż kapusta zmięknie.
Na patelni na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę. Dodajemy ją do kapusty. Jabłko obieramy i kroimy w drobna kostkę i również dodajemy do kapusty. Kapustę przyprawiamy, skrapiamy octem i mieszamy. Podajemy na ciepło.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/12/modra-kapusta.html