Wykonanie
No i mamy jesień , całą gębą 😉 Pyszne
jabłka w sadzie lub w sklepie , pachnące i soczyste . Wspaniałym pomysłem o tej
porze roku może być
karkówka zapiekana z jabłuszkami , latem ją grillowaliśmy , a teraz czas na zmiany 😉
Mięsko wychodzi pyszne , soczyste i wcale nie jest słodkie , tylko pełne aromatu .
Składniki :5 plastrów
karkówki , grubości około 1,5 cm3-4 małe
winne jabłka ( czyli soczyste , nie kwaśne , ale i nie zupełnie słodkie )2 średnie
cebulki2-3 ząbki
czosnku1 łyżka
octu balsamicznego1 łyżka ciemnego
sosu sojowego1 płaska łyżka
cukrusól ,
pieprz do smakuodrobina
masłaCebulkę siekamy drobno i rozsypujemy na dnie naczynia do zapiekania , delikatnie solimy . Na
cebulce, układamy, cieniutko ,pocięte plasterki
czosnku ( takie naprawdę jak pergamin 😉 ) , a następnie lecimy z kawałkami
karkówki . Każdy kawałek przy układaniu , solimy i
pieprzymy . Kładziemy na zakładkę , czyli plastry powinny na siebie nachodzić . Z
sosu sojowego ,
cukru i
octu balsamicznego robimy marynatę , którą smarujemy ułożone plastry po wierzchu .
Jabłka myjemy , przekrawamy na ćwiartki i pozbawiamy komór nasiennych . Układamy na samym wierzchu , lekko przecierając skórkę odrobiną
masła ( wtedy nie wyschną , tylko się zapieką ) . Zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 150 C przez około 30 minut – pod przykryciem z folii aluminiowej , a następnie przez 30 minut bez nakrycia . Tą potrawę zapiekamy bez termoobiegu . Smacznego 😉