ßßß Cookit - przepis na Czerwona kapusta na ciepło

Czerwona kapusta na ciepło

nazwa

Wykonanie

Pin It
Czerwona kapusta na ciepło to jeden z klasycznych dodatków warzywnych do obiadu. Kiedyś mówiło się na taki dodatek jarzynka. Dziś taki zwrot jest coraz rzadziej używany, ale chyba wszyscy wiemy o co chodzi. Swoim składem przypomina nieco modrą kapustę, z tym, że tam dodaje się też podsmażony boczek.
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
1 główka czerwonej kapusty
1 cebula
1 jabłko
sól
pieprz
ocet balsamiczny
masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka o grubym dnie, zalewamy 1/3 szklanki wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Ja lubię jak kapusta jest lekko jędrna.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, szklimy na rozgrzanym maśle na patelni, dodajemy do kapusty. Jabłko obieramy i ścieramy na grubej tarce jarzynowej, również dodajemy do kapusty. Wszystko mieszamy, dodajemy przyprawy i przez chwilę dusimy razem.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2016/01/czerwona-kapusta-na-ciepo_17.html