Wykonanie
Pin It
Czerwona kapusta na ciepło to jeden z klasycznych dodatków warzywnych do obiadu. Kiedyś mówiło się na taki dodatek jarzynka. Dziś taki zwrot jest coraz rzadziej używany, ale chyba wszyscy wiemy o co chodzi. Swoim składem przypomina nieco modrą
kapustę, z tym, że tam dodaje się też podsmażony
boczek.
Czas przygotowania: 35 minutSkładniki:1 główka
czerwonej kapusty1
cebula1
jabłkosólpieprzocet balsamicznymasło klarowane do smażeniaWykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka o grubym dnie, zalewamy 1/3 szklanki
wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Ja lubię jak
kapusta jest lekko jędrna.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, szklimy na rozgrzanym
maśle na patelni, dodajemy do
kapusty.
Jabłko obieramy i ścieramy na grubej tarce jarzynowej, również dodajemy do
kapusty. Wszystko mieszamy, dodajemy
przyprawy i przez chwilę dusimy razem.