Wykonanie
Teraz jest sezon na
kapustę, białą i czerwoną. Chcę wam zaproponować najpyszniejszą
kapustę na świecie;)Podaję ją do obiadu- drobiu, czy
wieprzowiny...zapewniam was, że poprosicie o dokładkę.
Składniki:1 kg
czerwonej kapusty,2
cebule pokrojone w drobną kostkę,1 ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskę,2 łyżki
octu balasmicznego,3 łyżki
masła,1 łyżka
oleju rzepakowego,6 łyżek
suszonej żurawiny,
sól,
pieprz do smaku,
Kapustę pokrój w cienkie paseczki.
W rondlu rozgrzej
olej, następnie dodaj do niego
masło, zrumień
cebulę i
czosnek (
czosnek dodaj pod koniec, aby się nie spalił).
Gdy
cebula się podsmaży dodaj
kapustę, smaż kilka minut- często mieszaj.Gdy
kapusta się zrumieni dodaj
ocet- dobrze wymieszaj (
ocet powinien odparować).Dodaj trochę
wody do
kapusty, wrzuć
żurawinę i duś pod przykryciem do miękkości
kapusty (nie może być za miękka).Dopraw do smaku
solą i
pieprzem.
Smacznego :)