Wykonanie
Zapraszam na ciekawą odmianę sałatki z
czerwonej kapusty.
Sałatka podpatrzona w gazecie, zmodyfikowana i wykonana przez moja mamę.
Kapusta wykonana w ten sposób wyszła bardzo smaczna, doskonale pasująca do drobiu i
dziczyzny. Mama podała ją w towarzystwie pieczonej
kaczki. Polecam :)Składniki- 1,2 kg
czerwonej kapusty- 1
cebula- 2
jabłka- szklanka
soku jabłkowego- laska
cynamonu- łyżka
masła- 6 łyżek
octu balsamicznego- 4 łyżki
powideł śliwkowych-
sól,
pieprzWykonanie
Kapustę poszatkować,
cebule posiekać,
jabłka pokroić w ósemki. Na patelni rozgrzać
masło i podsmażyć
cebulę, dodać
kapustę i
jabłka. Wlać
sok jabłkowy, dodać
cynamon i doprawić do smaku
solą, Gotowac na wolnym ogniu aż
kapusta zmięknie. Na koniec dodać
ocet balsamiczny,
powidła śliwkowe i ewentualnie jeszcze doprawić
solą,
cukrem,
pieprzem do smaku.
Sałatka najlepiej smakuje po ok. godzinie od przygotowania, jak smaki się przegryzą.Smacznego :)