Wykonanie
Cebulki Borettane to małe, płaskie
cebulki, słynące ze swojego słodkiego smaku i dużej delikatności.W przygotowanie tej przekąski trzeba włożyć trochę pracy, ale jej smak wynagrodzi nam czas spędzony nad obieraniem
cebulek.Idealna przekąska do biesiadowania.Zapraszam ;-)
Składniki dla 2 osób:750 g
cebulki borettane (jak nie macie to zwykła
cebula pokrojona na duże kawałki)50 g
masła50 g
cukru50 ml
octu balsamicznego3
liście laurowesól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Cebulki obieramy z łupin i myjemy.W garnku na minimalnym ogniu rozpuszczamy
masło, dodajemy
cukier, smażymy mniej więcej 3 minuty, kiedy
masło zacznie się karmelizować dolewamy ostrożnie
ocet, mieszamy. Następnie wsypujemy
cebulki, dodajemy
liście laurowe, przykrywamy przykrywką i gotujemy na małym ogniu 15-20 min. W
między czasie dodajemy
wodę tak aby nasz sos nie wysechł. Na samym końcu ściągamy przykrywkę i doprowadzamy do lekkiego skarmelizowania sosu. Oprószamy
solą i
pieprzem. Podajemy, gdy
cebulka lekko zmięknie(najlepiej lekko jędrne) i się ze
złoci.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)