Wykonanie
Zapraszam na pyszny krem z pieczonych
buraków, Jako
bulion wykorzysałam płyn z suszonych podgrzybków, które gotowałam na pierogi wigilijne. Do zupy można również dodać zamiast
masła słodkiej
śmietanki, ale mi zalezało na kolorze. Można tez całkiem pominąć oba te składniki, dzięki
czemu zupa będzie bardziej postna.
Składniki:1 kg podłużnych niedużych
buraków1,5l
bulionu grzybowego ( u mnie z suszonych podgrzybków po gotowaniu ich do farszu na pierogi wigilijne )3 łyżki
octu balsamicznego1 łyżka
masła( można pominąć)2 cm
imbiru2
liście laurowe4 kulki
ziela angielskiego1
cebula2-3 zabki
czosnku1 łyżka
soku z cytryny1 płaska łyżeczka
cukrusól i
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Buraki umyć i osuszyć, zawinąć w folię aluminiową. Na blaszce ułożyć zawinięte
buraki oraz
cebulę i
czosnek ... ich nie zawijam i nie obieram. Warzywa umieścić w piekarniku nagrzanym 180 C i piec około 30-35 minut. Po upieczeniu wystudzić i obrać.
Buraki zetrzeć na tarce lub mandolinie, aby uzyskać długie
nitki buraków. Szklankę zostawić do dekoracji zupy na talerzu, resztę przełożyć do garnka, dodać
cebulę,
czosnek, obrany starty
imbir, (ziele,
listki laurowe...umieszczam je w w woreczku
przyprawowym, aby
potem łatwiej je wyjąć). Zalać
bulionem grzybowym i gotować 15-20 minut, aby smaki się połączyły, Na koniec dodać
masło. Po tym czasie zupę zblendować na gładki krem. Przyprawić,
octem balsamicznym,
sokiem z cytryny,
cukrem,
solą i
pieprzem. Zupę przelać do miseczki na wierzchu ułożyć starte
buraki i pokruszną
fetę. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego.