Wykonanie
Proponuję dziś na obiad coś niezwykle prostego i taniego, jednak moim zdaniem to naprawdę świetna potrawa. Macie w domu
kapustę kiszoną? A
makaron, najlepiej długie, płaskie wstążki? Jeśli macie, zrobimy z tych składników spaghetti po polsku - delikatną i pyszną
kapustę duszoną z
cebulką i
jabłkiem, podaną z
makaronem. Gwarantuję, że to pyszne ;) Danie jest dość kaloryczne, bo przygotowane z
masłem i słodką
śmietanką, ale w końcu jeszcze panuje zima!
Składniki na 2 osoby :250 g.
kapusty kiszonej1 niewielkie, niezbyt słodkie
jabłko1 średni
ziemniak1
cebula1 ząbek
czosnku5 łyżek
oleju rzepakowego0,5 szklanki słodkiej
śmietanki 30%suszony
tymianeksól,
pieprz do smaku1 pełna łyżka
masłaporcja
makaronu dla 2 osóbPrzygotowanie :
Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, płuczę. Lekko ją siekam. Obraną
cebulę kroję w kostkę, wrzucam na średnio rozgrzany
olej i smażę do zeszklenia. Dodaję
kapustę, lekko wszystko
solę, przykrywam patelnię i duszę razem ok. 25 minut, mieszając i dbając o to, by nic się nie przypaliło. Gdy
kapusta jest praktycznie już miękka, dodaję starte na grubych oczkach
jabłko i
ziemniaka (obrane). Dalej duszę jakieś 10 minut. Następnie dodaję przeciśnięty przez praskę
czosnek,
tymianek, doprawiam
solą i
pieprzem. Dorzucam
masło i dolewam
śmietankę, duszę mieszając kolejne 10 minut.
Kapusta powinna być kremowa i miękka. W międzyczasie gotuję
makaron w lekko osolonej wodzie. Podaję porcję
makaronu z uduszoną
kapustą.